Bezoldingsmaxima WNT naar omvang corporatie bekend

30-11-2012 08:59

Vandaag is de regeling bekend gemaakt waarin minister Blok voor Wonen, op grond van de Wet Normering bezoldiging Topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT), de corporatiesector heeft onderverdeeld in grootteklassen met bijbehorende bezoldigingsmaxima voor topfunctionarissen (staffel). De bezoldiging (vermeerderd met het werkgeversdeel van de sociale verzekeringspremies) bestaat uit: de beloning, belaste onkostenvergoedingen en de werkgeversbijdrage aan de pensioenpremie. De staffel treedt per 1 januari 2013 in werking.

Bekijk de regeling zoals gepubliceerd in de Staatscourant en lees de brief van minister Blok aan de Tweede Kamer. De VTW heeft een globale berekening gemaakt waarin de verschillen in bezoldiging onder de WNT en de sectorcodes zijn aangegeven.

Bezoldigingsmaxima commissarissen
De bezoldiging van commissarissen is aan de staffel gekoppeld. Per 1 januari 2013 geldt dat bij een nieuwe benoeming en herbenoeming van een commissaris, de bezoldiging voor leden en voorzitters van een RvC per kalenderjaar niet meer mag zijn dan 5% respectievelijk 7,5% van het voor de topfunctionaris van de corporatie geldende bezoldigingsmaximum in de staffel. De bedragen in de staffel zijn exclusief btw.

Overgangsregeling
Er is in de WNT een overgangsregeling opgenomen. Het doel van de overgangsregeling is partijen in de gelegenheid te stellen de beloningen geleidelijk naar de toepasselijke normen terug te brengen.

Vanaf 1 januari 2013 moeten de salarissen van nieuwe topfunctionarissen voldoen aan de WNT. Voor de bestaande contracten en aanstellingen geldt een overgangsregeling.  De gemaakte salarisafspraken blijven daarbij nog vier jaar gelden. Hierna wordt het salaris in drie jaar afgebouwd. Een verlenging, nieuwe aanstelling of overeenkomst ná 1-1-2013 moet vanzelfsprekend wél aan de WNT te voldoen. Wijzigingen in aanstellingen en overeenkomsten in de periode tussen aanvaarding van de wet in de Tweede Kamer op 6 december 2011 en inwerkingtreding op 1 januari 2013 vallen niet onder het overgangsrecht. Als deze wijzigingen in strijd zijn met de WNT, kunnen deze onder omstandigheden ongedaan worden gemaakt.

Welke acties zijn nodig?
Lees het artikel ‘WNT: stilzitten is geen optie’ van Nicole Sjoer op de website van de VTW.

Vragen?
Het ministerie van Wonen heeft een e-mailadres geopend, Postbus.WNTcorporaties@minbzk.nl  waar u met al uw vragen over de WNT terecht kunt.

Voor meer informatie over de WNT zie ook de speciale website www.topinkomens.nl.


Veel gezocht