Bestuurders in de zorg willen wettelijke verankering Beloningscode zorgbestuurders

25-08-2011 08:36

De beloningscode voor zorgbestuurders moet verplicht worden opgelegd aan alle bestuurders in de gezondheidszorg. Daarvoor pleit voorzitter Ruud Lapré van de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg NVZD in Trouw van 24 augustus jl.

Volgens hem zijn er te veel incidenten over de salarissen van topbestuurders. 'De incidenten zijn ongewenst. Ze leiden af van waar het werkelijk om moet gaan in de zorg: Vernieuwing en het zo goed mogelijk besteden van de beperkte financiële middelen. De ervaring leert dat de bestuurders na het incident gezag en vertrouwen verliezen, niet alleen binnen hun zorginstelling, maar ook daarbuiten.'

De beloningscode voor zorgbestuurders varieert van 196.000 tot 254.000 euro per jaar. Een bestuurder krijgt in principe maximaal 196.000 euro. Maar als er bijzondere omstandigheden gelden, kan het bedrag oplopen. De leiding van de zorginstelling moet dan wel in het jaarverslag verantwoorden op welke gronden is afgeweken van de basissalarisnorm.

Volgens de voorzitter werkt de code goed, maar is hij nu te vrijblijvend. 'Als bestuurders geen lid zijn van onze organisatie, hoeven ze zich niet aan de code te houden. Als het kabinet de code in de wet verankert, is hij verplicht.' Van de ongeveer 750 leden van zijn vereniging houdt ongeveer 90procent zich aan de norm, schat hij. 'Een behoorlijk aantal' bestuurders heeft volgens hem vrijwillig besloten het eigen salaris te verlagen, juist om onrust te voorkomen. De hoogte van de salarissen moet nu immers ook al verplicht worden vermeld in de jaarverslagen. 'Het komt toch uit', zegt Lapré.

Sectorbrede beloningscode bestuurders woningcorporaties
Voor bestuurders van woningcorporaties die lid zijn van Aedes, de NVBW of de VTW is sinds 1 juli 2010 de Sectorbrede beloningscode bestuurders woningcorporaties van kracht.  Arbeidsovereenkomsten die vanaf 1 juli 2010 met bestuurders van woningcorporaties zijn afgesloten moeten aan deze nieuwe beloningscode voldoen.
De beloningscode kent een maatschappelijk aanvaardbaar beloningsmaximum van 188.000 euro. Hier kan alleen in 
zeer uitzonderlijke gevallen en na goedkeuring door de Toetsingscommissie van worden afgeweken. Het doel van de commissie is tweeledig: enerzijds wordt er ruimte gecreëerd voor uitzonderlijke situaties, anderzijds worden omvang van de beloning van bestuurders beheerst. Lees meer over beloning bestuur

De VTW, de NVBW en Aedes hebben de Minister voor BZK gevraagd  de nieuwe beloningscode op te nemen in het wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT), zodat deze verplicht is voor alle corporaties.

Onderzoek naar gebruik en ervaringen beloningscode
De VTW en de NVBW hebben de indruk dat de nieuwe beloningscode onder hun leden serieus wordt nageleefd, maar willen
een jaar na de inwerkingtreding het gebruik ervan en de ervaringen ermee inzichtelijk maken. Het bureau Quintis is gevraagd om hiertoe onder meer een digitale enquête te houden onder voorzitters van Raden van Commissarissen.

De voorzitters ontvangen in september 2011 een mail waarin ze worden uitgenodigd om aan de enquête deel te nemen.


Veel gezocht