Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) streeft ernaar om het wetsvoorstel tot wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek (Wet Bestuur en Toezicht) per 1 januari 2013 in werking te laten treden. De eerdere ingangsdatum van 1 juli 2012 blijkt niet haalbaar. Dit werd duidelijk bij de stemming in de Tweede Kamer over de reparatiewet. Of de ingangsdatum van 1 januari 2013 daadwerkelijk gehaald zal worden, is afhankelijk van de behandeling van de reparatiewet in de Eerste Kamer. Het voorbereidend onderzoek door de Eerste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie vindt plaats op 11 september 2012.
Het door de beide Kamers aangenomen wetsvoorstel bevat een door de Tweede Kamer aangenomen amendement dat bepaalt dat een persoon niet tot bestuurder of commissaris kan worden benoemd bij een “grote” rechtspersoon wanneer hij al een maximum aantal commissariaten vervult - 2 voor een bestuurder en 5 voor een commissaris, waarbij het voorzitterschap dubbel telt - bij andere “grote” rechtspersonen.
Lees het artikel dat eerder op de website van VTW verscheen voor meer informatie over: wat wordt verstaan onder ‟grote‟ rechtspersonen, de beperkingen die de wet stelt ten aanzien van het maximum aantal commissariaten en welke commissariaten niet meetellen voor het maximum.
Reparatiewet voor toezichthoudende functies bij stichtingen
Op 5 juli jl. heeft de Tweede Kamer de reparatiewet Bestuur en Toezicht aangenomen. Via deze reparatiewet wordt een uitzondering gemaakt voor toezichthoudende functies bij stichtingen die primair zijn gericht op bijvoorbeeld kerkelijke, charitatieve en culturele doelstellingen; deze tellen niet mee voor het wettelijk toegestane aantal commissariaten.
De beperking van commissariaten bij stichtingen geldt door de reparatiewet alleen voor stichtingen die verplicht onder het jaarrekeningenrecht vallen. Dat wil zeggen stichtingen met een onderneming en stichtingen die op grond van bijzondere wetgeving verplicht zijn om het jaarrekeningenrecht toe te passen, zoals ziekenhuizen en woningbouwcorporaties.
Dit betekent dat toezichthoudende functies bij woningcorporaties en ziekenhuizen die de rechtsvorm stichting hebben, meetellen voor het wettelijk toegestane aantal commissariaten. Toezichthoudende functies bij woningbouwverenigingen tellen niet mee.
De diverse amendementen die tijdens de behandeling van de reparatiewet in de Tweede Kamer in april 2012 zijn ingediend om de beperking van het aantal bestuursfuncties en commissariaten te verruimen, respectievelijk aan te scherpen, zijn vrijwel allemaal verworpen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het amendement dat de regeling uitbreidt tot verenigingen, cooperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen. Dat betekent dat de reikwijdte beperkt blijft tot grote NV's, BV's en stichtingen.
Het amendement van de VVD waarin een uitzondering geldt op het maximum aantal functies in geval van een tijdelijke benoeming als bestuurder of commissaris door de Ondernemingskamer, is als enige amendement wel door de Tweede Kamer aangenomen.