Beloningsnormen corporatiebestuurders verduidelijkt

15-03-2011 15:59

Ten aanzien van de beloningen (van bestuurders) bij woningcorporaties worden verschillende normen gehanteerd: een wettelijke norm voor openbaarmaking, een door het kabinet voorgestelde wettelijke maximale bezoldigingsnorm en de beloningsnormen die de sector zichzelf heeft opgelegd.

De wettelijke beloningsnorm voor openbaarmaking is opgenomen in de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (WOPT) en bepaalt of de beloning dient te worden gemeld aan het Ministerie van BZK en of de beloning openbaar moet worden gemaakt in het financiële jaarverslag van de corporatie. Een WOPT-melding geldt niet alleen voor bestuurders maar voor alle werknemers van wie de beloning hoger is dan de norm.

Daarnaast is er het wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT). De WNT kent drie beloningsregimes. Corporaties worden in de WNT beschouwd als een instelling waarvan de bestuurdersbezoldiging niet mag uitstijgen boven het bezoldigingsmaximum dat is afgeleid van 130% van het bruto salaris van een minister en vallen hiermee onder het strengste regime. Als het wetsvoorstel door het Parlement is aangenomen vormt deze norm de maximale wettelijke grens voor de beloning. De WNT geeft de minister van BZK de bevoegdheid om differentiaties in het normbedrag aan te brengen zodat voor kleinere corporaties lagere beloningsgrenzen gelden.

Ten slotte zijn er de beloningsnormen van de sector zelf zoals opgenomen in de Sectorbrede beloningscode bestuurders woningcorporaties (SBBW). De SBBW bevat naar functiezwaarte gedifferentieerde beloningsmaxima.

De drie beloningsnormen zijn niet eenduidig. Er wordt uitgegaan van verschillende beloningsbegrippen. Dit leidt soms tot verwarring bij commissarissen (en bestuurders) die verbaasd zijn dat de beloning van hun bestuurder boven de WOPT-norm uitkomt terwijl ze de beloning hebben vastgesteld conform de SBBW. Verschillen die er vooral toe doen zijn de pensioenpremie en de beëindigingsregeling. In de notitie van de VTW Beloningsnormen corporatiebesturders (download) worden de verschillende beloningsnormen verduidelijkt en uiteengezet wat er onder valt.


Veel gezocht