Beloningen corporatiebesturen in 2011 wel gedaald

07-12-2012 15:48

PERSBERICHT

Volgens de Vereniging van Toezichthouders Woningcorporaties zijn de salarissen van corporatiebestuurders wél aan het dalen. Volgens de toezichthouders trekt minister Blok verkeerde conclusies uit de cijfers die hij vorige week naar de Kamer stuurde. Bestuurders van corporaties met meer dan 2500 woningen gingen er 7% op achteruit. Wel zijn er nog 38 individuele bestuurders die bovenmatig verdienen.

De VTW vindt de conclusie van de minister over de ontwikkeling van salarissen te kort door de bocht. In de brief aan de Kamer stelt minister Blok dat de beloningen in 2011 gemiddeld met 4% zijn gestegen. Schaalvergroting bij de kleinere corporaties heeft volgens de toezichthouders geleid tot minder bestuurders die relatief iets meer gingen verdienen. Door fusies en overnames zijn grotere corporaties ontstaan waar over het algemeen iets hoger beloond wordt. Tegelijkertijd zijn de beloningen van bestuurders van grotere corporaties over de hele linie conform de beloningscode van de sector gedaald. Bestuurders van corporaties met meer dan 2500 woningen ontvingen tot ruim 7% minder salaris dan in 2010. Het resultaat is dat de totale sector met minder bestuurders wordt geleid met meer uniformiteit in de beloningen. Het totale bedrag aan beloningen voor bestuurders is in 2011 dan ook gedaald met 3,3%.

De toezichthouders zijn daarmee nog niet tevreden. Uit de cijfers blijkt ook dat 36 bestuurders van kleinere corporaties nog veel te hoog worden beloond. Bij de grotere corporaties verdienen twee bestuurders echt teveel. De vereniging van toezichthouders heeft de commissarissen bij deze corporaties opgeroepen deze beloningen in overeenstemming met de sectorbrede beloningscode te brengen.

Nieuwe Wet Topinkomens Minister
Blok presenteerde vorige week een overzicht van maximale salarissen voor bestuurders en toezichthouders. Over het maximale salaris voor bestuurders van € 228.599 is geen discussie. De staffel met maximale salarissen naar de omvang van de corporatie doet echter geen recht aan de complexiteit van de corporaties en werkt contraproductief. De meeste bestuurders en commissarissen gaan er in deze situatie 40 tot 50% op achteruit.

De Vereniging Toezichthouders Woningcorporaties heeft minister Blok gevraagd de staffel te heroverwegen en de systematiek van de sectorbeloningscode te hanteren. Deze systematiek willen we graag samen met de minister zodanig optimaliseren dat er voor alle bestuurders en commissarissen een maatschappelijk aanvaardbare beloning uit komt.

Voor meer informatie: Albert Kerssies, VTW: 06 29606702 a.kerssies@vtw.nl


Veel gezocht