Beleidswijziging btw-heffing commissarisvergoeding per 1 juli 2012

10-07-2012 13:00

In de notitie (download) die, op verzoek van de VTW, NVTK, NVTZ en VTOI, is opgesteld door Deloitte wordt op de beleidswijziging, en de gevolgen die dit in de praktijk heeft voor zowel de instelling als de commissaris, ingegaan. Voor 1 januari 2013 zal een meer uitgewerkte handleiding voor de commissaris beschikbaar komen.

Overgangsregeling
De VTW heeft ook samen met de NVTK, NVTZ en VTOI, de Tweede Kamer verzocht om een uitzondering of een aparte regeling te maken voor toezichthouders  van maatschappelijke organisaties, en als dit niet kan de overgangsregeling (tot 1 januari 2013) te verlengen tot 1 januari 2014. Download de brief aan de Tweede Kamer.

Verder zullen bovengenoemde toezichthoudersverenigingen in overleg treden met het Ministerie van Financiën om tot een administratieve lastenverlichting te komen.

Honorering commissaris in- of exclusief btw
De ‘Honoreringscode commissarissen’ geeft geen antwoord op de vraag of de honorering die de commissaris ontvangt in- of exclusief btw is. De commissie Meijerink die de honoreringscode heeft opgesteld vindt dit een verantwoordelijkheid van de individuele commissaris, de RvC en de corporatie.

In februari 2012 heeft de VTW haar leden opgeroepen om als RvC in overleg met het bestuur van de woningcorporatie een onderbouwde keuze te maken over de vergoeding van de btw aan commissarissen en deze afspraak vast te leggen. Het advies van het VTW-bestuur hierbij was de door de commissaris te ontvangen honorering plus btw bij elkaar opgeteld niet hoger te laten zijn dan het maximum van de zwaartegroep waarin de betreffende commissaris valt.

Nu de nieuwe btw-behandeling een feit is, beraadt het VTW-bestuur zich op dit eerder afgegeven advies en zal de VTW in overleg treden met de Nederlandse Vereniging Bestuurders Woningcorporaties om tot een gezamenlijk en aangepast advies over de verdeling van de btw-last bij commissariaten te komen. Het advies van het VTW-bestuur zal dit najaar worden voorgelegd aan de algemene vergadering. Dit is nog ruim voor het aflopen van de voorgenomen overgangsregeling per 1 januari 2013.


Veel gezocht