Beleidsregels CFV 2012

23-12-2011 11:46

Het CFV heeft haar nieuwe beleidsregels voor 2012 bekend gemaakt. Deze zijn per 1 januari 2012 van kracht. Ten opzichte van 2011 zijn er de volgende wijzigingen:

  • In de methodiek voor het financieel toezicht zijn zodanige aanpassingen aangebracht, dat voorafgaande aan de financiele beoordeling, expliciet vastgesteld wordt of de kwaliteit van de financiële verantwoording toereikend is om het proces van beoordeling te kunnen starten.
  • Het solvabiliteitsoordeel wordt meer een check of het volkshuisvestelijk vermogen voor hetzelfde jaar in lijn ligt met het eerder bepaalde vermogen voor hetzelfde jaar in de continuiteitsbeoordeling. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is of de corporatie de toezichthouder tijdig heeft geïnformeerd over tegenvallers die zich in het verslagjaar hebben voorgedaan.
  • Het CFV neemt in de continuïteitsbeoordeling (2012), de effecten van de aangekondigde heffing ten behoeve van de huurtoeslag mee in de berekening, nu de politieke besluitvorming hierover heeft plaatsgevonden.
  • Het toezicht op rechtmatigheid is met ingang van 1 januari 2012 teruggelegd bij het ministerie van BZK
  • Het beleid inzake projectsteun is op twee onderdelen vereenvoudigd: het verplichte matchingstraject voorafgaande aan een aanvraag voor reguliere projectsteun is geschrapt. Daarnaast is de uitwerking van de kwijtschelding van de projectsteunbijdrage sterk vereenvoudigd.
  • In 2012 zal het Fonds een laatste bijdrageheffing bijzondere projectsteun opleggen, de bijzondere projectsteun van € 25 miljoen in de 40 wijken over 2012 verstrekken, alsmede de verantwoording over de subsidietoekenningen van de voorgaande jaren behandelen.
  • Wat betreft de verantwoording heeft het Fonds zijn terugvorderingsbevoegdheid zodanig vormgegeven, dat het doel van de bijzondere projectsteun, de inzet in de wijkaanpak, wordt ondersteund. Op 2 november 2011 heeft de hoogste bestuursrechter, de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, in hoger beroep geoordeeld dat de bijdrageheffing bijzondere projectsteun verenigbaar is met het EU-recht en ook overigens van begin af aan rechtmatig is opgelegd.

Lees de brief van het CFV aan de VTW.


Veel gezocht