Begroting Wonen en Rijksdienst over (sociale) huursector

17-09-2015 19:54

Bij de presentatie van de kabinetsplannen op Prinsjesdag, 15 september 2015, heeft het kabinet ook de plannen voor de woningmarkt bekend gemaakt. De belangrijkste punten op een rij:

  • woningcorporaties worden verplicht om aan huurtoeslagontvangers de best betaalbare woningen aan te bieden. Het kabinet wil zo de trend doorbreken dat lage inkomens steeds vaker relatief dure sociale huurwoningen krijgen toegewezen.
  • woningcorporaties gaan bij de jaarlijkse aanpassing van de huurprijzen de huursombenadering toepassen. Er komt dan een begrenzing aan het totaal van huurverhogingen door woningcorporaties. Vanaf juli 2016 is die begrenzing inflatie plus 1%. De gemiddelde huurstijging per verhuurder valt hiermee lager uit dan eerdere jaren. De huurstijging per individuele woning is maximaal inflatie plus 2,5%. Voor zittende huurders met een inkomen boven de toewijzingsgrens (‘scheefwoners’) is een huurverhoging mogelijk van inflatie plus 4%. Het inkomen wordt elke 5 jaar getoetst.
  • Vanaf 2016 wordt de liberalisatiegrens voor drie jaar bevroren op €710,68. De liberalisatiegrens is de overgang tussen sociale huur en vrije sector. De bevriezing vergroot de ruimte voor de vrije sector.
  • De verhuurdersheffing loopt in 2016 verder op en zal ook na 2018 verder gaan stijgen. Dat meldt Aedes.

Het nieuwsbericht van het ministerie van BZK over de woningmarkt kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.


Veel gezocht