Autoriteit publiceert beleidsregels financieel toezicht

05-08-2015 06:45

Op de website van de ILT / Autoriteit woningcorporaties (Aw) zijn de beleidsregels ten aanzien van het financieel toezicht gepubliceerd. Deze gelden vanaf 1 juli 2015. De Aw schrijft hierover:

"De beleidsregels beschrijven hoe de Autoriteit woningcorporaties financieel toezicht houdt op corporaties in 2015. In die beleidsregels staan geen inhoudelijke wijzigingen t.o.v. de wijze waarop de voormalig financieel toezichthouder het Centraal Fonds Volkshuisvesting het toezicht invulde. Wel zijn enkele taken vervallen, zoals de saneringstaak, het verlenen van (bijzondere) projectsteun en de adviesfunctie."

U kunt de beleidsregels financieel toezicht 2015 hier downloaden (pdf).

Op 25 juli 2015 zijn de beleidsregels al bekend gemaakt door de overheid. Daar staat onder meer: "Deze beleidsregels gaan alleen over het financieel toezicht en niet over het toezicht op rechtmatigheid, governance en integriteit. De Aw heeft in de Herzieningswet per 1 juli 2015 de volgende nieuwe taken betreffende het financiële toezicht gekregen:

• Het goedkeuren van verbindingen.
• Het verlenen van ontheffing voor toekenning van vermogen aan een verbinding, anders dan via aandelen of via een interne lening.
• Het houden van toezicht op de financiering van werkzaamheden.
• Het goedkeuren van voorgenomen niet-DAEB werkzaamheden.
• Het beoordelen van het reglement financieel beleid en beheer (en reglement inzake sloop, klachtmogelijkheden).
Deze nieuwe taken worden nader uitgewerkt door de Aw. Het beleid omtrent deze onderwerpen publiceert de Aw te zijner tijd op zijn website en worden opgenomen in de Beleidsregels 2016 van de Aw."


Veel gezocht