ANBI-status corporaties vrijwel zeker van de baan

22-11-2011 09:02

De ANBI-status met gunstige fiscale faciliteiten is voor woningcorporaties vrijwel zeker van de baan. De Tweede Kamer nam een amendement daarover op het Belastingplan 2012 niet aan op 17 november 2011. De Kamer heeft het kabinet in een motie wel gevraagd om een visie op de fiscale behandeling van corporaties. Een motie over geclusterde betaling van de huurtoeslag werd aangehouden.

Herbestedingsreserve
Het verwerpen van alle amendementen van Kamerlid Ed de Groot (PvdA) betekent dat de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) voor corporaties vrijwel zeker van de baan is. Hierdoor kunnen corporaties de zogeheten herbestedingsreserve in de toekomst niet inzetten.

Staatssecretaris Weekers bleef bij zijn standpunt dat deze regelingen niet voor corporaties zijn geschreven. Terwijl corporaties in de fiscale literatuur en de rechtspraak wel degelijk gelden als algemeen belang nastrevende organisaties. Een uitspraak van de Hoge Raad, die binnenkort wordt verwacht, kan de reserve nog wel inzetbaar maken voor de jaren 2006-2011.

Het ziet er naar uit dat ook de vrijstelling voor zorgcorporaties van vennootschapsbelasting met ingang van 2012 definitief tot het verleden behoort. Weekers maakte er in zijn antwoorden aan de Kamer geen woorden meer aan vuil.

Fiscale status corporaties
De Kamer nam wel met grote meerderheid de motie van De Groot (PvdA) aan waarin hij het kabinet vraagt te komen met een visie op de fiscale behandeling van corporaties. Die moet er voor 1 april 2012 zijn.

De motie stelt dat corporaties geen gewone ondernemingen zijn, maar organisaties met een specifieke maatschappelijke taak. In de ogen van de staatssecretaris zijn corporaties echter reguliere vastgoedondernemingen en treden zij op de markt in concurrentie. Aedes vindt dat zeker niet het geval bij sociale huurwoningen, maatschappelijk vastgoed en woningen voor de middengroepen.

Huurtoeslag rechtstreeks naar corporatie
Weekers voelt er ook nog steeds niks voor om huurders toch langer toe te staan dat hun huurtoeslag door de Belastingdienst rechtstreeks naar de corporatie wordt overgemaakt (geclusterde betaling). Het beroep op de regeling neemt af en hij heeft de maatregel nodig om zijn bezuinigingen te halen. De staatssecretaris wil er zelfs niet met brancheorganisatie Aedes over overleggen, zoals hij in de kinderopvang doet om een oplossing te vinden. De Kamer moet echter nog stemmen over een motie van CDA’er Omzigt, waarin die vraagt deze mogelijkheid voor huurders te laten bestaan.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht