Aedescongres: sanctie voor corporatie die zich niet aan codes houdt

31-05-2012 05:43

De leden van Aedes hebben tijdens het halfjaarlijkse verenigingscongres van 30 mei jl. met grote meerderheid ingestemd met de principes van het Aedes-voorstel 'Toezicht met Bite'.
Die principes houden onder meer in dat woningcorporaties ervoor kiezen garant voor elkaar te blijven staan en daarom ook bij elkaar in de keuken te kijken. Verder gaan zij het interne toezicht verder professionaliseren, hogere eisen stellen aan de kwaliteit van (zittend en nieuw) bestuur en commissarissen. Een belangrijk uitgangspunt van het rapport is de splitsing van het externe toezicht in financieel toezicht door een sterke onafhankelijke toezichthouder die los staat van de sector en de minister, en volkshuisvestelijk toezicht door de minister.

Sanctie
De Aedes-leden deden er nog een schep bovenop door een motie van een aantal corporatiedirecteuren goed te keuren om elkaar sancties op te gaan leggen, wanneer een lid zich niet houdt aan de codes van de vereniging. Die codes gaan over zaken als integer gedrag, hoogte van beloningen en samenstelling van bestuur. Sancties moeten nog worden uitgewerkt, maar te denken valt aan beëindiging van het lidmaatschap van de vereniging of zelfs uitsluiting van borging via het Waargborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), wat het aantrekken van kapitaal lastiger of duurder maakt. Ook is 'naming en shaming' een optie.
Belangrijkste motivatie is dat de bestuurders van corporaties 'zwaar balen' van alle schandalen die de corporatiesector plagen. Zij vinden dat de verplichting om de codes na te leven te vrijblijvend is.

VTW pleit voor integrale visie intern en extern toezicht
De VTW heeft Aedes laten weten het onbegrijpelijk te vinden dat zij niet is betrokken bij de totstandkoming van het rapport. Daarmee is, zoals ook Jacques Gerards in zijn ingezonden reactie betoogt, de kans gemist om een gezamenlijk rapport uit te brengen.

De VTW pleit in een reactie op het Aedes-rapport voor een integrale visie over de toekomst van het toezicht op woningcorporaties. Albert Kerssies: "Het interne en het externe toezicht op woningcorporaties kunnen niet los van elkaar worden gezien. En dat dit ook geldt voor het horizontale en verticale toezicht. Voor de VTW is een belangrijk uitgangspunt dat het financiële en het volkshuisvestelijke externe toezicht één geheel vormen voor optimaal, onafhankelijk, adequaat en efficiënt toezicht. En dat in een logische relatie met deskundig en onafhankelijk intern toezicht."

Lees de volledige reactie van de VTW met hierin haar visie op intern toezicht in de corporatiesector.


Veel gezocht