Aedes: 'Zorgen over toekomst sociale huisvesting'

12-10-2010 06:30

Aedes maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van de voorstellen uit het concept-regeerakkoord voor de sociale huisvesting in Nederland. Deze week bespreekt de branchevereniging de akkoorden en de gevolgen voor corporaties en huurders met haar leden.

De akkoorden betekenen weinig goeds voor de 2,4 miljoen huishoudens die een woning huren van een corporatie, zoveel is duidelijk. Aedes rekent preciezer uit wat de (maatschappelijke) gevolgen van de maatregelen zullen zijn. Tijdens ledenbijeenkomsten bespreken corporatiebestuurders de akkoorden met elkaar en met de voorzitter van Aedes. Daarna geeft Aedes namens haar leden een gefundeerde reactie.

Heffing voor huurtoeslag
Het concept-regeerakkoord kondigt een heffing aan voor woningverhuurders (ook commerciële) als bijdrage aan de huurtoeslag. Onvermijdelijk gaat die fors ten koste van miljarden aan investeringen van corporaties in bijvoorbeeld woningbouw, energiebesparing en wijkaanpak.

Aedes schreef eerder in een brief aan informateur Opstelten dat een integrale aanpak van de woningmarkt nodig is. Het regeerakkoord bevat echter geen maatregelen voor de koopsector.

Kooprecht huurders
Ook pleitte Aedes voor een huurstijging van gemiddeld 1 procent boven inflatie , nodig om activiteiten van corporaties voort te kunnen zetten. De lijn van het regeerakkoord is voor de grootste groep huurders (beneden 43.000 euro) echter voortzetten van het inflatievolgend huurbeleid.

‘Huurders van een corporatiewoning krijgen het recht hun woning tegen een redelijke prijs te kopen’ is een voorstel uit het regeerakkoord. Deze maatregel moet nog verder uitgewerkt worden, maar de implicaties lijken nog niet volledig doordacht. Ook dit punt komt zeker aan de orde in de discussies tijdens de ledenbijeenkomsten van Aedes.

Concept-regeerakkoord
Hieronder de letterlijke teksten van de hoofdpunten voor de woningmarkt:

Volgens het concept-regeerakkoord is 'een vrije woningmarkt van belang, maar met steun voor degenen die het nodig hebben. De woningcorporaties vervullen hierin een rol voor degenen die geen toegang hebben tot de koopmarkt en door investeringen van maatschappelijk belang. De sociale huursector wordt meer toegespitst op degenen die geen alternatieven hebben.'

Enkele punten uit begrotingsbijlage van het concept-regeerakkoord:

  • Voor huurders van gereguleerde woningen met een huishoudinkomen tot 43.000 zal de maximale jaarlijkse huurstijging gelijk aan inflatie zijn.
  • De doorstroming op de huurmarkt wordt bevorderd door voor huurders van een gereguleerde woning, met een huishoudinkomen van meer dan 43.000 euro, jaarlijks een maximale huurstijging van inflatie +5 procent toe te staan. Dit gaat in per 1 juli 2011.
  • Het aantal WWS-punten wordt in regio’s met schaarste verhoogd met maximaal 25 punten, afhankelijk van de WOZ-waarde.
  • Verhuurders, die meer dan 10 woningen verhuren, zullen bijdragen aan de huurtoeslag middels een jaarlijkse heffing met een opbrengst van 0,76 miljard vanaf 2014.
  • Huurders van woningcorporaties krijgen het recht om hun woning tegen een redelijke prijs te kopen.

Hoofdstuk 12 Wonen uit het concept-regeerakkoord:

  • In het beleid en de regelgeving op het gebied van volkshuisvesting komt meer ruimte voor het bedrijfsleven in de bouw en voor verschillen tussen regio’s.
  • Het kabinet komt met voorstellen die meer ruimte bieden voor meegroeiwoningen, mantelzorgwoningen en meergeneratiewoningen.
  • Het kabinet voert de adviezen van de commissie Fundamentele Verkenning Bouw
    (commissie-Dekker) uit.
  • Het kabinet komt met voorstellen die meer ruimte bieden voor specifiek beleid in de volkshuisvesting en voor woningbouw op basis van kleinschalige, natuurlijke groei.
  • Het kabinet komt met voorstellen met meer ruimte voor maatwerk in de
    volkshuisvesting zodat zowel binnen steden als in kleine kernen ruimte is om in de eigen woningbehoefte te voorzien door middel van sociale stijging en doorstroming.
  • Er komt meer ruimte voor kleinschalige bouwlocaties, ook in het Groene Hart, en
    (collectief) particulier opdrachtgeverschap.
  • Er komt in het ruimtelijke ordeningsbeleid aandacht voor krimpregio’s. In
    samenwerking met krimpregio’s wordt gezocht naar maatregelen om deze regio’s
    nieuwe impulsen en ontwikkelingsmogelijkheden te geven.

Een vrije woningmarkt is van belang maar met steun voor degenen die het nodig hebben. De woningcorporaties vervullen hierin een rol voor degenen die geen toegang hebben tot de koopmarkt en door investeringen van maatschappelijk belang. De sociale huursector wordt meer toegespitst op degenen die geen alternatieven hebben.

  • Het kabinet komt met voorstellen om het functioneren van woningcorporaties als
    ondernemingen met een maatschappelijke taak te verbeteren en het externe toezicht door een woonautoriteit te verzekeren.
  • Huurders van een corporatiewoning krijgen het recht hun woning tegen een redelijke prijs te kopen.
  • De toewijzing van sociale huurwoningen wordt stapsgewijze beperkt tot lagere
    inkomengroepen.
  • Voor huishoudens met een inkomen tot 43.000 euro stijgen de huren bij gereguleerde woningen niet met meer dan de inflatie.
  • De doorstroming op de huurmarkt wordt bevorderd door voor huurders van een
    gereguleerde woning met een huishoudinkomen van meer dan 43.000 euro een
    maximale huurstijging van inflatie + 5 procent toe te staan.
  • Samenwerking tussen woningcorporaties, thuiszorg en andere maatschappelijke
    organisaties wordt bevorderd door belemmerende regelgeving weg te nemen.
  • De ‘Vogelaarheffing’ wordt afgeschaft.

Bron: Aedesnet


Veel gezocht