Aedes, Woonbond, VEH en makelaarsorganisaties presenteren integrale aanpak woningmarkt

25-05-2012 10:36

Aedes, de Nederlandse Woonbond, de Vereniging Eigen Huis en de makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro presenteerden 23 mei jl. het gezamenlijke akkoord WONEN 4.0, een integraal hervormingsplan voor de woningmarkt.
De VTW heeft met belangstelling kennis genomen van het plan en vindt dit bijzondere initiatief een felicitatie waard.  Ze zal de reacties op het plan en de verdere ontwikkelingen volgen.

Lees hieronder het bericht op Aedesnt over WONEN 4.0.

Marktconform
Het plan bevat ingrijpende maatregelen voor zowel de huur- als koopmarkt. De huren in de sociale huursector mogen op basis van de huursombenadering geleidelijk, met jaarlijks 2 procent boven inflatie, verhoogd worden tot een huurniveau waarbij er een reële verhouding is tussen prijs, kwaliteit en vraag. We noemen dit kortheidshalve het marktconforme niveau. Voorlopig gaan we er vanuit dat dit gedurende de transitie op 4,5 procent van de WOZ ligt. De hypotheekrenteaftrek wordt over een periode van 30 jaar geleidelijk afgebouwd en de overdrachtsbelasting wordt afgeschaft.

Ter compensatie van de woonlastenstijging die optreedt door deze maatregelen op zowel de huur- als de koopmarkt wordt de inkomstenbelasting verlaagd. Ons doel is beweging op de woningmarkt en wel zodanig dat mensen er niet op voor- of achteruit gaan door deze maatregelen. Voor de mensen die financieel niet in staat zijn zelfstandig in woonruimte te voorzien, komt er een Woontoeslag. Deze geldt zowel voor huur als koop, ter vervanging van de huurtoeslag en hypotheekrenteaftrek. De partijen zien geen mogelijkheid voor invoering van de door de overheid voorgenomen verhuurdersheffing.

Perspectief bieden
Met het akkoord willen de partijen de woningmarkt lostrekken en hervormen, en huurders én kopers weer perspectief bieden op de markt. Door de huur- en koopmarkt dichter bij elkaar te brengen, kan de doorstroming worden bevorderd en krijgen groepen als starters en middeninkomens meer perspectief.

De partijen voorzien nadrukkelijk in een samenhangende aanpak, waar Aedes de afgelopen jaren steeds voor pleitte. Volgens Aedes-bestuursvoorzitter Marc Calon ‘doen we het integraal of doen we het niet’. Aedes heeft daar de afgelopen jaren steeds op ingezet en blijft dat doen. Het akkoord sluit aan bij onze strategische visie, in 2010 vastgelegd in het document ‘Het moet beter. Iederéén moet goed en betaalbaar kunnen wonen'.

Calon: ‘Het is heel bijzonder dat partijen die zowel huurders, verhuurders als huiseigenaren vertegenwoordigen samen hun nek uitsteken voor de woningmarkt. Het is nu aan de politiek om dit over te nemen.’

Bekijk WONEN 4.0 op YouTube

Veel reacties op WONEN 4.0

Andere partijen over WONEN.4.0


Veel gezocht