Aedes, Woonbond en VNG praten met minister over uitwerking Europese beschikking

04-05-2010 07:07

Minister Van Middelkoop (WWI) wil voldoen aan de wens van de Tweede Kamer om de regeling van de Europese Beschikking eerst naar de Kamer te sturen. Dit gebeurt waarschijnlijk op korte termijn. Dat gaf de minister aan tijdens een bestuurlijk overleg met Aedes, Woonbond en VNG over de invoering van de Europese beschikking in nationale regelgeving.

De organisaties spraken hun zorg uit over de uitwerking van de beschikking. Ze wezen op de maatschappelijke gevolgen voor de woningbouw en het feit dat de invoering van de regels haaks staan op het beleid over wonen en zorg. Corporaties spelen hierin een grote rol, zoals bij het creeëren van woonaanbod. In de corporatiesector zijn toewijzingen gebaseerd op zorgbehoefte en niet op inkomen.

Hogere inkomensgrens
Aedes wees in het gesprek met de minister op de ruimte die de Eurocommissaris biedt om tot een hogere inkomensgrens te komen. De minister gaf in zijn reactie aan niet terug te willen naar Brussel.

De Tweede Kamer zal, na ontvangst van de regeling en de antwoorden op de vragen, besluiten of de regeling controversieel wordt verklaard. De kans is groot dat hiertoe wordt besloten en dat de regeling (voorlopig nog) niet in werking treedt. Nadat eerder werd gemikt op 1 april 2010 wordt nu gekoerst op 1 oktober 2010 als invoeringdatum. Of dat ook echt de invoeringsdatum wordt is dus onzeker.

Bron: Aedesnet


Veel gezocht