Aedes-verenigingscongres: BBSH is en blijft leidend voor de afbakening van taken van woningcorporaties

21-04-2011 06:54

Het BBSH is en blijft leidend voor de afbakening van taken van woningcorporaties. Dat heldere antwoord gaven corporaties in grote eensgezindheid op de vraag hoe breed hun ‘werkdomein’ moet zijn. Corporaties nemen voortaan slechts bij hoge uitzondering commerciële projecten op zich en doen dat nooit alleen. Corporaties spraken zich hierover uit op het ledencongres van branchevereniging Aedes op 19 april in Den Bosch.

‘We staan op een cruciaal punt’, zei Aedes-voorzitter Marc Calon bij aanvang van het congres. ‘Zeer binnenkort staat de herziene Woningwet op de agenda van de Tweede Kamer. Er staan besluiten op stapel die cruciaal zijn voor de toekomst van de corporaties.’

De corporatiedirecteuren waren eensgezind in hun keuze voor de breedte van het werkterrein: het BBSH blijft leidend. In het Besluit Beheer Sociale Huisvesting (BBSH) is vastgelegd waarvoor woningcorporaties ‘op aarde zijn’. Dat domein bestaat niet alleen uit de activiteiten die met staatssteun gefinancierd kunnen worden (DAEB), zoals huurwoningen tot 654 euro en maatschappelijk vastgoed. Er vallen ook activiteiten onder zonder staatssteun (niet-DAEB), zoals duurdere huurwoningen en koopwoningen.

Regionale verschillen
‘Corporaties moeten hun taken vooral afleiden van hun volkshuisvestelijke doelstelling en niet van het kunstmatige onderscheid DAEB of niet-DAEB-activiteit’, vatte gespreksleider Jan Tromp de meningen samen. Vooral lokale omstandigheden moeten bepalen of een corporatie een activiteit al dan niet oppakt. Ook als dat een niet-DAEB-activiteit is zoals inzet voor huishoudens met een inkomen boven de grens van 33.600 euro.

Corporatiedirecteuren onderschreven het standpunt dat het Aedes-bestuur aan hen voorlegde over commerciële projecten. Corporaties voeren die niet uit, tenzij ze voldoen aan strenge voorwaarden, zoals een breed lokaal draagvlak, samenwerking met partners en laag risico. En voor sommige directeuren kunnen die condities niet stevig genoeg zijn, bleek tijdens het congres.

Financiering
Volgens het congres moet het eigen vermogen van corporaties als ondeelbaar worden gezien. Het vermogen moet ingezet kunnen worden voor financiering van zowel DAEB- als niet-DAEB-activiteiten. Ook hierover waren de meningen vrijwel onverdeeld. Dat is de inzet voor overleg met de overheid over eventuele randvoorwaarden voor de inzet van het eigen vermogen.

Verenigingszaken
In het middaggedeelte stonden verenigingszaken op de agenda. De corporatiedirecteuren gaven hun goedkeuring aan de reorganisatie van de werkorganisatie van Aedes en stelden de Jaarrekening 2010 vast. Met grote meerderheid stemden de aanwezigen in met de nieuwe Governancecode. Ook ondersteunden de Aedes-leden met een overgrote meerderheid de aanbevelingen over het verbeteren van de visitatie.

Meer informatie en video-interview met Aedes-voorzitter Marc Calon over de uitkomsten van het verenigingscongres.

Bron: www.Aedesnet.nl


Veel gezocht