‘Op het eerste gezicht ziet de nieuwe Woningwet er niet slecht uit’, zegt Aedes-voorzitter Marc Calon in een voorlopige reactie op het wetsvoorstel. ‘De regeldrift lijkt beperkt, hoewel nog niet alles duidelijk is. En we houden zorgen of alle activiteiten van corporaties nog wel gefinancierd kunnen worden. Wat mag, moet wel kunnen.’ Het Aedes-bestuur gaat het wetsvoorstel bespreken met de bij de branchevereniging aangesloten woningcorporaties.
Minder regeldrift
De eerste indruk van Marc Calon is voorzichtig positief: ‘De extra regels zijn in ieder geval een stuk minder dan in de voorstellen van het vorige kabinet. Als we hieruit mogen concluderen dat er weer meer vertrouwen is dat corporaties de goede dingen doen, dan mogen we daar blij mee zijn’. Veel onderwerpen uit het wetsvoorstel worden overigens nog verder uitgewerkt in AMvB’s (Algemene Maatregelen van Bestuur). Calon: ‘Die moeten natuurlijk niet alsnog tot onwerkbare regeltjes leiden’.
Zorgen over financiering
Het werkterrein van corporaties verandert niet. Dat sluit goed aan bij wat corporaties zelf willen: zorgen voor goede huizen in een prettige woonomgeving voor iedereen die daar hulp bij nodig heeft. In de huidige woningmarkt geldt dat ook op veel plekken voor huishoudens met een middeninkomen. Calon: ‘Ook voor hen willen corporaties zich in blijven zetten. Dat mag ook volgens deze nieuwe woningwet, maar het is de vraag of het ook nog kan. De financiering dreigt een stuk moeilijker of zelfs onmogelijk te worden, als gevolg van de regels over staatssteun. Dat blijft wel een zorg.’
Afspraken met gemeentes
De Woningwet gaat uit van een evenwichtige relatie met gemeentes. Calon: ‘Dat is een goed uitgangpunt om concrete prestatieafspraken te maken over het huisvestingsbeleid en de bijdrage van corporaties. De Woningwet bepaalt de kaders, maar uiteindelijk moet het overal in de regio’s gebeuren, in overleg met gemeenten en stakeholders.