Aedes: ‘Investeren in sociale huur blijft nodig, ook als voorraad stabiel blijft’

16-06-2015 09:10

Nederland groeit nog steeds en heeft tot 2040 600.000 tot anderhalf miljoen nieuwe woningen nodig. Dat moeten vooral koopwoningen zijn en de sociale huurvoorraad blijft stabiel. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een langetermijnstudie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in opdracht van onder meer Aedes.

Transformatie van kantoorpanden en zorgvastgoed gaat veel te weinig opleveren, concludeert het EIB. Er zal dus bijgebouwd moeten worden. Het EIB verwacht geen grote groei van de voorraad vrije-sectorhuurwoningen. Koop blijft favoriet. Ondanks dat de sociale huurvoorraad volgens het instituut – net zoals de afgelopen 15 jaar – stabiel blijft, zal ook sociale huur volgens Aedes bijgebouwd moeten worden. Veel woningen zijn vlak na de oorlog snel gebouwd en aan vervanging toe. Ook is het belangrijk te beseffen dat er grote regionale verschillen zijn. In sommige regio’s neemt de behoefte aan woningen af, in andere juist toe. Daarom moeten woningcorporaties kunnen blijven investeren in de sociale huurvoorraad.

Gemengde wijken
Juist vanwege de leeftijd van veel woningen, is Aedes bang dat er verkrotting dreigt in de particuliere voorraad. Particulieren renoveren of vervangen deze woningen immers niet systematisch, zoals woningcorporaties dat wel doen. Woningcorporaties kunnen maar een beperkte rol spelen in het oplossen van dit probleem, omdat zij zich tot hun kerntaken beperken. Woningcorporaties hebben er ecter wel belang bij dat ook de kwaliteit van de particuliere voorraad op peil blijft in gemengde wijken.

De studie van het EIB is breed en geeft ook antwoord op vragen over wonen en zorg, duurzaamheid en betaalbaarheid. Het is daarom voor woningcorporaties een belangrijk onderzoek. Aedes verspreidt binnenkort een gedrukte versie van het onderzoeksrapport onder haar leden.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht