Aedes en de toezichthouders

03-10-2013 11:42

Door: Hugo Esseboom, commissaris bij Stichting Parteon.

Deze brief is eerder gepubliceerd in het FD van 1 oktober jl.

Een belangrijk onderdeel van de ‘historische verbouwing’ door Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdiensten, is het met Aedes afgesloten akkoord van 30 augustus jl. De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) heeft gemengde gevoelens bij het akkoord. De (voorgenomen) inrichting van het (financieel) toezicht op bedenkelijke afstand van de politiek en het van kracht blijven van de verhuurderheffing, met alle consequenties van dien voor de individuele corporaties, zitten de VTW niet lekker.

Waarom Aedes als koepelorganisatie van de woningcorporaties akkoord is gegaan met de plannen van de minister is ongewis. Want afgezet tegen de (eenmalige en pas in 2018 en 2019) € 400 mln energie-investeringen en de € 60 mln btw-integratieheffing is het beeld erg scheef. De VTW zou Aedes om publieke verantwoording hierover kunnen vragen, in plaats van uit te spreken dat zij gemengde gevoelens heeft.

Van bestuurders én toezichthouders wordt verwacht dat zij invulling geven aan visie en strategie van de individuele corporatie, en het belang van alle stakeholders waarborgen. Zonder inzicht en argumentatie kan het gesprek tussen bestuurder en toezichthouder niet op een adequate wijze plaatsvinden. Als de VTW verwacht dat haar leden hun toezichtstaak met voldoende ‘bite’ uitvoeren, dan is het wel zo verstandig hen ook in die positie te plaatsen. Het belang van Aedes is niet anders, en kan niet anders zijn, dan dat van de toezichthouders.


Veel gezocht