Op dag 11 van de openbare verhoren van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties stond vooral de rol van branchevereniging Aedes centraal. Oud voorzitter Willem van Leeuwen en huidig voorzitter Marc Calon gaven elk op gedreven wijze antwoord op de vragen van de commissie. In het ochtenddeel stond ook het verhoor van de heer Verzijlbergh, oud bestuurder van Servatius in Maastricht op het programma
Verslikt in het Campus project
De corporatie Servatius uit Maastricht is onderwerp van het onderzoek van de PEW naar de misstanden in de sector, vanwege het mislukken van het zogeheten ‘Campus’ project. Doel was om studentenhuisvesting te realiseren, aangevuld met sportfaciliteiten en ruimte voor startende ondernemers. Het draaide uit op een miljoenenverlies voor Servatius. Ook een vastgoedproject in het Belgische Luik leverde verlies op.
Uiteindelijk moet bestuurder Verzijlbergh het veld ruimen na een conflict met de Raad van Commissarissen over het project. Verzijlbergh was stellig: als hij niet was ontslagen, was het allemaal goed gekomen. Wat hem betreft stond het project “als een huis”.
De commissie uitte verbazing over de reactie van Verzijlbergh op vragen over een eerdere verklaring van zijn kant dat hij de aanwijzing van de minister had ingelijst aan de muur. Commissielid Mulder (VVD) gaf daarop aan dat het daarmee leek alsof Verzijlbergh “puntje puntje had” aan de aanwijzing van de minister.
Aedes kritisch naar ministerie en toezicht
Willem van Leeuwen en Marc Calon, beiden van branchevereniging Aedes, waren met name kritisch over het ministerie en de inrichting van het toezicht op de sector. Er werd een aantal keren verwezen naar ‘De Balans verstoord’ en ‘De balans hersteld’: rapporten van Aedes over wat er is misgegaan en wat er volgens Aedes zou moeten gebeuren.
Van Leeuwen verwees naar de vele bewindspersonen die de afgelopen jaren verantwoordelijk waren voor de volkshuisvesting en de wisselingen van het beleid. Iets waar ook Calon voor pleitte die aangaf dat het beleid voor minimaal 15 jaar vast zou moeten liggen.
Zelfregulering heeft niet gebracht wat hij ervan verwacht had, volgens Van Leeuwen. Calon stelde dat zelfregulering niet volstaat. Dit moet in zijn optiek aangevuld worden met onder andere duidelijke beleidskaders en een beter functionerend toezicht, waarbij de externe toezichthouder de middelen moet hebben om in te grijpen.