Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken gestart

27-01-2011 12:49

Veel corporaties kennen inmiddels een klokkenluidersregeling voor hun medewerkers. Voor commissarissen is er geen soortgelijke regeling. Om deze leemte op te vullen heeft de VTW de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken ingesteld onder voorzitterschap van prof. dr. Jaap van Manen RA. De Aviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken is met ingang van 2011 met haar werkzaamheden gestart.

Doel van de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken
De naam Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken geeft aan dat de taakstelling breder zijn dan uitsluitend integriteitsvraagstukken.
Het doel van de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken is:

  • het met raad ondersteunen van (individuele) commissarissen bij woningcorporaties wanneer zij een vermoeden van een (dreigende) onenigheid of een misstand, waaronder begrepen tegenstrijdige belangen en integriteitsproblemen (hierna te noemen: "probleem")  constateren bij de woningcorporatie waar zij commissaris zijn;
  • het fungeren als een kennisplatform voor integriteitproblemen bij woningcorporaties zowel met betrekking tot (individuele) commissarissen als met betrekking tot woningcorporaties.

De Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken fungeert onafhankelijk van de VTW, zodat er geen verantwoording aan het bestuur dan wel de directeur van de VTW dient te worden afgelegd. Voor de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken is een Protocol (download), Reglement (download) en Algemene Profielschets (download) opgesteld.

Wie kan avies vragen?
In beginsel kunnen zowel individuele leden van een raad van commissarissen als de raad van commissarissen van een woningcorporatie advies vragen aan de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken bij een probleem bij de woningcorporatie waar zij commissaris zijn.

Wanneer is sprake van een probleem waarover advies kan worden gevraagd?
Een probleem is een op redelijke gronden gebaseerd vermoeden van een (dreigende) onenigheid of een misstand, waaronder begrepen tegenstrijdige belangen en integriteitsproblemen bij een woningcorporatie en waarbij een maatschappelijk belang in het geding is.
Indien individuele leden van de raad van commissarissen te maken krijgen met een probleem hebben zij in beginsel de verplichting om dit probleem binnen de raad van commissarissen aan de orde te stellen op de wijze zoals bepaald in de interne regelgeving van de betrokken woningcorporatie.
In geval van een verschil van inzicht tussen individuele commissaris(sen) die het probleem hebben geconstateerd en overige commissarissen kunnen de individuele commissarissen een advies vragen aan de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken.

Hoe kunt u advies vragen?
Als u een advies van de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken wenst over een probleem binnen de woningcorporatie waarvan u lid van de raad van commissarissen bent, kunt u dit verzoek doen bij het externe meldpunt van de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken. De ambtelijk secretaris, Nathalie Aalbers van Van Doorne N.V., is hiervoor aangewezen. Zij is bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 18.00 uur en 's avonds/in het weekend bereikbaar na telefonische afspraak, telefoon: 020-6789648 of 06-11388554, e-mail: aalbers@vandoorne.com.

Binnen een week wordt contact opgenomen over de verdere behandeling van het advies. Hierbij kunnen afspraken worden gemaakt om persoonsgegevens gedurende het onderzoek vertrouwelijk te houden.

Alle soorten informatie die verband houdt met de verzoeker of de betrokken woningcorporatie die is verstrekt aan de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken of waartoe de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken toegang heeft verkregen, zal alleen door de Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken gebruikt worden om het verzoek te kunnen behandelen.

Samenstelling Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken
De Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken bestaat uit een aantal deskundigen met kennis op de volgende terreinen: governance (prof. dr. Jaap van Manen RA), technisch inhoudelijke kennis van de woningcorporatiebranche (Jan van der Schaar), strafrecht (prof. mr. Huub Willems), vastgoedkennis (Martin Verwoert) en kennis van integriteit of van ethische vraagstukken (dr. Sylvie C. Bleker-van Eyk).

Verkorte CV voorzitter en leden Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken (download).


Veel gezocht