Adviescollege toetsing regeldruk pleit voor btw-vrijstelling 'kleine' commissaris

10-01-2013 08:49

Het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) adviseert staatssecretaris Weekers (VVD) van Financiën om commissarissen en leden van raden van toezicht die niet meer dan €6.000 per jaar voor hun werkzaamheden ontvangen, automatisch vrij te stellen van de verplichting om btw te betalen.

Vanaf 1 januari 2013 zijn commissarissen en andere toezichthouders al vanaf één commissariaat btw-plichtig. Toezichthouders die een bescheiden vergoeding ontvangen kunnen op grond van de kleineondernemersregeling (KOR) btw-vrijstelling aanvragen als de afdracht niet meer bedraagt dan €1.345. In veel gevallen gaat het hierbij om toezichthouders in de zorg en welzijn.

Volgens Actal zorgt het aanvragen van btw-vrijstelling zowel bij individuele toezichthouders als bij de Belastingdienst en instellingen waarop zij toezicht houden tot extra en onnodig werk. Door de 'kleine' toezichthouders automatisch vrij te stellen van btw-afdracht kan dit worden vermeden. Via de loon- en inkomstenbelasting kan de Belastingdienst controleren of de ontvangen vergoeding inderdaad niet boven de € 6000 uitstijgt.

Ook de VTW heeft samen met de andere toezichthoudersverenigingen in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang bij het ministerie van Financiën gepleit voor administratieve lastenvermindering. Er wordt een oplossing gezocht die acceptabel is voor de Europese Commissie. Zolang die er niet is, hebben 'kleine' commissarissen tot 1 juli de tijd om via de geldende procedure vrijstelling aan te vragen.

Zie voor meer informatie over de gewijzigde btw-behandeling en de KOR : http://www.vtw.nl/262/btw.html.

Bron: Financieele Dagblad, 8 januari 2013


Veel gezocht