Advies commissie Dekker: ‘Corporatie blijft verantwoordelijk voor eigen beleid’

29-04-2013 09:41

Er moet geen formele, hiërarchische relatie tussen gemeenten en woningcorporaties komen. Dat schrijft de adviescommissie onder leiding van Sybilla Dekker in het rapport Gemeenten en corporaties; de vrijblijvendheid voorbij in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

‘De commissie is geen voorstander van een formele, hiërarchische relatie tussen gemeente en corporatie. De verantwoordelijkheid voor het eigen beleid behoort bij de corporatie te blijven liggen’, schrijft de adviescommissie in haar rapport.

Niet-vrijblijvende prestatieafspraken
Wel pleit de commissie ervoor prestatieafspraken tussen gemeenten en corporaties minder vrijblijvend te maken. Gemeenten moeten verplicht een actuele en goed onderbouwde woonvisie hebben, ingebed in een regionale woonvisie. Die verplichting wil de commissie vastleggen in de Herzieningswet.

Woningcorporaties op hun beurt moeten gemeenten jaarlijks voor 1 juli een meerjarig overzicht van voorgenomen investeringen verstrekken. Het overleg hierover moet ruim voor ingang van het daarop volgende begrotingsjaar tot prestatieafspraken leiden.

Toezicht
Doordat de gemeente inhoudelijke sturing geeft aan woningcorporaties, kan er geen toezichtrelatie van de gemeente op de corporatie zijn, concludeert de commissie. De minister moet actiever toezicht houden op de manier waarop woningcorporaties uitvoering geven aan de afstemming met de gemeente. De commissie wil een door VNG en Aedes ingestelde instantie die bindende uitspraken doet als gemeente en woningcorporatie niet tot overeenstemming kunnen komen. 

Kerntaken
Verder benadrukt de commissie dat woningcorporaties naast hun kerntaken ook taken moeten kunnen uitvoeren ‘die verband houden met de noodzakelijke en ook door de gemeenten gewenste leefbaarheid in wijken’.

Regeerakkoord
De VNG gaf opdracht tot het advies naar aanleiding van een passage uit het regeerakkoord, waarin staat dat corporaties onder directe aansturing van gemeenten komen. Minister Blok (Wonen) heeft aangegeven het advies mee te nemen in zijn uitwerking van dit onderdeel van het regeerakkoord.

U kunt het rapport downloaden via de site van de VNG.

UPDATE:
Het bestuur van de VNG heeft 28 juni 2013 laten weten dat zij zich kan vinden in het door de commissie gekozen thema: ‘de vrijblijvendheid voorbij, wederkerig en verplichtend’ en op hoofdlijnen instemt met het advies van de commissie Dekker.  

De VNG formuleert wel nog een aantal accenten en noemt een paar punten in het advies van de commissie-Dekker die uitgewerkt moeten worden:  

  • Gemeenten moeten gezaghebbend prioriteiten en posterioriteiten aan kunnen geven in het overleg met de corporatie. Ook waar het gaat over strategische beleidskeuzes van de corporaties (bijvoorbeeld de bedrijfsvoering van de corporatie). Bij geschillenbeslechting door de minister moet de woonvisie het uitgangspunt zijn.  
  • De regionale afstemming tussen gemeenten moet nog verder doordacht worden in een separaat traject vanuit de VNG.  
  • De informatievoorziening (onder andere over inzicht in de investeringscapaciteit van de corporaties) moet door een gezaghebbende derde op een transparante manier gefaciliteerd worden.  
  • Huurders zijn partner in het overleg over prestatieafspraken.  
  • Het ontwikkelen van een vorm van arbitrage moet verder uitgewerkt worden. Maar dat heeft nu niet de hoogste prioriteit. De VNG wil eerst weten hoe de geschillenbeslechtende rol van de minister wordt vormgegeven en daarna bekijken of arbitrage een toegevoegde waarde kan hebben.  
  • Nieuwe wet- en regelgeving voor de relatie tussen gemeenten en corporaties vraagt om een uitgebreid informatietraject richting gemeenten. Dat is een uitdaging die de VNG in het kader van het strategisch traject Woningmarkt op moeten pakken.

Bron: www.aedesnet.nl en www.vng.nl


Veel gezocht