Advies betaalbaarheid wonen Aedes gereed

21-03-2014 16:42

De door Aedes ingestelde bestuursadviescommissie betaalbaarheid heeft het advies klaar waarin staat hoe woningcorporaties, onder de huidige omstandigheden, hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. Het Aedes-bestuur legt het advies in april 2014 voor aan haar leden.

Aedes-leden besloten op het congres van oktober 2013 dat de sector uitgangspunten moet formuleren voor de betaalbaarheid en voldoende beschikbaarheid van goede woningen. Het door de bestuursadviescommissie opgestelde advies is tot stand gekomen na gesprekken met vertegenwoordigers van huurders, stakeholders, experts en woningcorporaties.

Betaalbare woningen
In het advies staat onder meer dat het de primaire taak van woningcorporaties is om te zorgen voor voldoende woningen met een huur onder de zogenoemde aftoppingsgrens van 597 euro. Onder die grens worden huurders grotendeels gecompenseerd door de huurtoeslag bij eventuele huurverhoging. De overheid moet via de huurtoeslag regelen dat deze woningen voor de doelgroep betaalbaar blijven. Woningcorporaties moeten samen met gemeenten en huurdersorganisaties afspraken maken over het lokale aanbod. Lokaal maatwerk is van groot belang, omdat de situatie per regio of gemeente sterk kan verschillen.

Het Aedes-bestuur heeft het advies van de commissie overgenomen en legt dit op het congres van 17 april 2014 voor aan haar leden.

Download het advies


Veel gezocht