Accountants willen heldere regels voor controle normering topinkomens

31-01-2014 08:39

Accountants ondervinden grote problemen bij de controle van de Wet Normering Topinkomens (WNT). De huidige WNT, die per 1 januari 2013 van kracht is, leidt in de praktijk tot veel vragen over de betekenis, uitvoerbaarheid en controleerbaarheid van de wet. De NBA pleit daarom bij minister Plasterk voor het op zeer korte termijn vaststellen van een duidelijk normenkader. 

De WNT heeft als doel de bezoldiging en ontslagvergoeding van topfunctionarissen binnen de (semi)publieke sector te normeren. Ook moet de bezoldiging openbaar gemaakt worden via de jaarrekening en melding bij de minister. 

Duidelijk normenkader
De NBA heeft begin december 2013 per brief bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (BZK) aangedrongen op het tijdig gereed komen van een duidelijk normenkader. Daarna zijn in goed overleg tussen BZK en NBA meerdere begrippen in de wet verhelderd. 

'Het is vijf voor twaalf'
Op 30 januari 2014 bespreekt de Tweede Kamer de Aanpassingswet WNT, die veel onduidelijkheden uit de WNT wegneemt. “Maar het is wel vijf voor twaalf”, aldus NBA-voorzitter Huub Wieleman. “Alle organisaties in de publieke en semi-publieke sector zijn nu bezig om hun jaarverantwoording over 2013 op te stellen. Daarna volgt een door de wet vereiste scherpe accountantscontrole. Maar de wetgever is nog niet klaar”. Het gevolg kan zijn dat geen goedkeurende verklaring bij de jaarrekening kan worden verstrekt aan publieke en semi-publieke instellingen. Via de meldingen aan de ministeries heeft dat ook effect op de eerste WNT-rapportage aan de Tweede Kamer, eind 2014.

NBA ziet drie problemen bij de controles over 2013

  1. Er blijven nog onduidelijkheden in de wet. Zo is het de vraag of de controle op topfunctionarissen beperkt kan blijven tot personen die op het hoogste of één na hoogste niveau leiding geven aan de gehele organisatie. 
  2. Komt de Aanpassingswet er op tijd? De Aanpassingswet moet nog kracht van wet krijgen. Als dit achterwege blijft moet gecontroleerd worden op basis van de huidige, onduidelijke WNT. 
  3. Heeft de toelichting wel kracht van wet? Het ministerie heeft de nadere uitleg in de vorm van vragen en antwoorden al gepubliceerd op haar website. Om daadwerkelijk als nadere uitleg te kunnen functioneren zal deze informatie moeten worden ondergebracht in een ministeriële regeling.

De NBA heeft BZK voorgesteld om kort na de stemming over de Aanpassingswet WNT gezamenlijk de laatste onduidelijkheden op te heffen.   

Download de brief van de NBA aan het ministerie van Binnenlandse Zaken

Bron: www.nba.nl


Veel gezocht