Aansprakelijkheidsrisico's commissarissen: de tijd van liefdewerk oud papier is voorbij!

22-04-2010 05:05

De bereidheid om bestuurders en toezichthouders persoonlijk aansprakelijk te stellen lijkt toe te nemen. Dit geldt niet alleen voor de commerciële sector maar ook voor maatschappelijke ondernemingen als zorginstellingen, woningcorporaties en goede doelenstichtingen. De brief van (de inmiddels demissionaire) Minister Van der Laan van 30 oktober 2009 spreekt in dit verband boekdelen.

Illustratief voor deze ontwikkeling zijn twee recente procedures tegen bestuurders van zorginstellingen. In beide gevallen werd de vordering van de zorginstelling tegen de bestuurder en/of raad van toezicht afgewezen.

In de zaak De Bruggen werd de bestuurder verweten niet de statutair vereiste goedkeuring van de raad van toezicht te hebben gevraagd bij de koop van onroerende zaken en het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst. Download hier het volledige artikel over aansprakelijkheid en de risico's voor commissarissen geschreven door Nathalie Aalbers en Annemieke Hendrikse, respectievelijk kandidaat-notaris en advocaat bij Van Doorne N.V.


Veel gezocht