Aanpassingen wetsvoorstel Herziening Woningwet

13-03-2012 16:30

Minister Spies heeft de Tweede Kamer antwoorden gestuurd op de schriftelijke vragen die Kamerleden gesteld hebben over het wetsvoorstel voor herziening van de Woningwet (‘Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting’).

Tegelijkertijd stelt de minister aanpassingen van het wetsvoorstel voor, mede naar aanleiding van de actualiteit. Deze wijzigingsvoorstellen zijn opgenomen in een zogeheten ‘Nota van wijziging’.

In het Dossier herziening Woningwet vindt u de aanbiedingsbrief van minister Spies en de bijbehorende stukken plus alle eerdere officiële overheidsinformatie over het wetsvoorstel.

Hieronder een overzicht van de opvallendste punten.

Regio
Uit de voorgestelde aanpassingen blijkt dat de minister de regionale afstemming tussen gemeentelijke woonvisies wil stimuleren. Corporaties hoeven niet aan te sluiten bij woonvisies als er geen sprake is van dergelijke afstemming. Het ontbreken van regionale afstemming is eerder door verschillende partijen, waaronder Aedes, als een tekortkoming in het wetsvoorstel aangemerkt.

Scheiding daeb/niet-daeb

  • In de verantwoording worden drie zaken onderscheiden: de jaarrekening, de volkshuisvestelijke verantwoording en de verantwoording over inzet van staatssteun.
  • Uitgangspunt bij de scheiding tussen daeb (activiteiten met staatssteun) en niet-daeb (zonder staatssteun): bij de start gelijke solvabiliteit. Voorafgaand aan de scheiding kan eventueel daeb-bezit naar niet-daeb worden ondergeheveld. Daarvoor is toestemming van de minister nodig.
  • Onder voorwaarden kunnen verkoopwinsten worden ingezet voor niet-daeb-activiteiten. Ook na de administratieve scheiding is het nog mogelijk bezit over te hevelen naar de niet-daeb tak.

Huurdersorganisaties

  • Huurdersorganisaties mogen twee (in plaats van één) leden voor de raad van toezicht voordragen als de raad uit minstens 5 leden bestaat.
  • Huurdersorganisaties krijgen enquêterecht.
  • Corporaties worden verplicht om met huurdersorganisaties te overleggen over een ‘sloopreglement’.

Governance

  • De minister kan niet meer zelf leden van de raad van toezicht ontslaan. In plaats daarvan doet de minister een ontslagverzoek aan de Ondernemingskamer.
  • De raad van toezicht moet investeringen boven 10 miljoen euro goedkeuren.
  • Leden van de raad van toezicht kunnen hoofdelijke aansprakelijk worden gesteld bij een misleidende voorstelling in de jaarrekening.
  • Een treasurystatuut wordt verplicht en moet aan een aantal inhoudelijke en procesmatige eisen voldoen, te regelen in een AMvB.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht