Aangepaste richtlijnen voor jaarverslagen 2013

23-05-2014 13:55

De richtlijnen voor het jaarverslag 2013 zijn gepubliceerd. De belangrijke wijzigingen betreffen de aanvullende controle van de verantwoordingsinformatie (dVI) en het kasstroomoverzicht volgens de directe methode. De regels voor de jaarverantwoording staan in het controleprotocol BBSH2013, gepubliceerd op 17 februari 2014 in de Staatscourant.

Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) vraagt dit jaar bij de beoordeling van de financiële positie van corporaties het kasstroomoverzicht op volgens de zogeheten ‘directe methode’. Het WSW gebruikt dit kasstroomoverzicht ook voor de bestedingscontrole om te toetsen of corporaties geborgde leningen besteden aan de gelimiteerde bestedingsdoelen.

Kasstroomoverzicht
Het kasstroomoverzicht moet betrouwbaar en van goede kwaliteit zijn. Daarom vraagt het WSW met ingang van de dVI 2013 corporaties om een ‘rapport van feitelijke bevindingen’ van hun accountant toe te voegen en ook om verbeterpunten aan te geven. Het WSW spreekt van een nulmeting in haar brief over de accountantswerkzaamheden over het kasstroomoverzicht.

Accountantswerkzaamheden
Corporaties moeten verschillende verantwoordingsinstrumenten indienen bij de minister voor Wonen, bij het college van B en W van de gemeente waar zij actief zijn, bij het WSW en bij het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Er is al een aantal jaren discussie over onder meer de omvang van de regelgeving en de aard en de diepgang van de accountantswerkzaamheden.

Verantwoordingsinformatie
Vooral het onderdeel van het controleprotocol dat gaat over de assurance-werkzaamheden van de verantwoordingsinformatie (dVI) leidde de afgelopen jaren tot onduidelijkheden. Hierdoor hebben accountants aan bepaalde onderdelen van de dVI hun oordeel onthouden.

De afgelopen maanden is er regelmatig overleg geweest tussen het ministerie van BZK, het CFV, de sectoraccountants, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants ( NBA) en Aedes. Doel: een werkbaar controleprotocol 2013. De richtlijnen die nu zijn afgesproken zijn op onderdelen een stuk duidelijker. Naar verwachting zal over de jaarverantwoording dan ook minder interpretatieverschil ontstaan.

Oordeelsonthoudingen
Omdat de toezichthouder en het WSW dit jaar echter ook nieuwe elementen en meer detaillering in hun gegevensaanvraag opnemen, kunnen er mogelijk opnieuw oordeelsonthoudingen volgen.

Bron: www.Aedesnet.nl


Veel gezocht