Aangepast wetsvoorstel heffing bij Tweede Kamer

24-01-2013 09:43

Het aangepaste Wetsvoorstel Verhuurderheffing ligt ter beoordeling bij de Tweede Kamer. Op verzoek van de Eerste Kamer heeft de minister voor Wonen een zogenaamde novelle gemaakt en het wetsvoorstel zo opgeknipt, dat nu alleen de heffing voor 2013 aan de orde is. Invulling van de verhuurdersheffing vanaf 2014 volgt later in een andere wet. De Tweede Kamerfracties konden tot woensdag 23 januari schriftelijke reageren op de novelle voor 2013.

Terugwerkende kracht
De minister wil dat het wetsvoorstel met terugwerkende kracht per 1 januari 2013 ingaat. Verhuurders zouden dan per 1 januari belasting over de WOZ-waarde van hun woningen moeten betalen. Volgens het advies van de Raad van State is deze terugwerkende kracht ongegrond. Een wetsvoorstel met belastende maatregelen mag alleen met terugwerkende kracht worden ingevoerd als bijzondere omstandigheden dat rechtvaardigen. Dat is niet het geval, schrijft de Raad in haar advies: ‘De minister beargumenteert de noodzaak voor terugwerkende kracht onvoldoende.’

Uitwerking kabinetsplannen
Aedes onderschrijft de kritiek van de Raad van State. Nu een wet invoeren die alleen voor het jaar 2013 geldt, leidt onvermijdelijk tot onzorgvuldigheid en uitvoeringsproblemen. Aedes vindt het bovendien vreemd dat het kabinet vraagt om nu al in te stemmen met een heffing voor 2013, terwijl de Tweede Kamer nog op de uitwerking van de kabinetsvoorstellen wacht en het inhoudelijke debat over de wenselijkheid, voorwaarden en omvang van een heffing nog moet worden gevoerd.  

De minister voor Wonen komt uiterlijk eind februari met een uitwerking van de kabinetsplannen voor het huurbeleid en de verhuurdersheffing. De Tweede Kamer wil daarover de eerste week van maart met de minister debatteren.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht