95% Commissarissen beloond volgens normen adviesregeling VTW

11-02-2010 07:00

Na eerdere publicaties over de beloning van bestuurders bij corporaties heeft het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) nu ook de honorering van commissarissen bij corporaties in beeld gebracht. De hoogte van de honorering is afgezet tegen de normen zoals in de Adviesregeling Honorering Toezichthouders van de VTW (2006) zijn opgenomen. Hieruit blijkt dat 5% van de commissarissen in 2008 een hogere honorering heeft ontvangen dan op grond van de adviesregeling gerechtvaardigd zou zijn.

95% Commissarissen beloond volgens normen adviesregeling VTW, 5% zit er boven 
Het CFV heeft de honoreringsgegevens van 2.246 commissarissen onderzocht. Hieruit blijkt dat 119 commissarissen (41 voorzitters en 78 leden) - dit is 5% -  in 2008 een hogere honorering heeft ontvangen dan op grond van de Adviesregeling Honorering Toezichthouders gerechtvaardigd zou zijn. Hiervan ontvingen 66 commissarissen (20 voorzitters en 46 leden) - dit is 3% - in 2008 een honorering die hoger was dan het maximum bedrag van de adviesregeling.
De overgrote meerderheid van de commissarissen - 95% - ontving in 2008 dus een honorering conform de normen van de adviesregeling. De bevindingen van het CFV wijken niet veel af van het beeld dat naar voren kwam uit het evaluatieonderzoek ‘Governance Code tussen de oren’ (VTW, 2009). Hierin gaf 93% van de onderzochte commissarissen aan op of onder het gestelde maximum van de adviesregeling te zitten.

Toepassen en verantwoording afleggen
De Adviesregeling Honorering Toezichthouders is geen dwingende regeling met een strakke normering, maar bevat handvatten om te komen tot een uniforme en transparante honorering die naar stakeholders goed te verantwoorden is. De VTW acht het van groot belang dat commissarissen de adviesregeling toepassen én verantwoording afleggen over de ontvangen honorering.
De VTW plaatst de honoreringsnormen van de adviesregeling ook nadrukkelijk in de context van verdergaande professionalisering en dus als eindmodel in een ontwikkeling. De verantwoording van de honorering van commissarissen in relatie tot hun professionalisering moet in het openbaar - tenminste in het jaarverslag en op de website van de corporatie - plaatsvinden. Ook als de honorering binnen de in de adviesregeling gestelde maxima blijft.

Evalueren en algemeen verbindend verklaren
Dit jaar wordt de Adviesregeling Honorering Toezichthouders geëvalueerd en aangepast. Het bestuur heeft hiertoe een commissie ingesteld met wederom Rien Meijerink als onafhankelijk voorzitter. De commissie bestaat verder uit Reinoud Rijntjes (bestuurslid VTW), Marian Loupen (bestuurslid VTW), Gert Jan van der Vossen (voorzitter RvC Mitros), Martin Aandewiel (toezichthouder in de zorg), Herman Zijderveld (toezichthouder in het onderwijs) en wordt ondersteund door Hildegard Pelzer (Governance Support) die als secretaris zal fungeren.
De VTW wil de aangepaste adviesregeling algemeen verbindend laten verklaren zodat alle RvC's/RvT's deze verplicht moeten toepassen.

Downloads:


Veel gezocht