15% corporaties niet gevisiteerd

28-02-2012 13:52

Sinds 1 januari 2007 is iedere corporatie die lid is van de VTW en/of Aedes verplicht zich eens in de vier jaar te laten visiteren. Uit gegevens van de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland blijkt dat begin 2012 60 van 393 woningcorporaties nog niet zijn gevisiteerd, dit is ruim 15%.

Hiervan is een derde geen lid van Aedes en ook niet van de VTW. Wat verder opvalt is dat het vooral gaat om kleinere corporaties. Ook twee grote corporaties, te weten Vestia en DUWO, hebben zich niet laten visiteren. 
Sommige woningcorporaties hebben dispensatie van Aedes gekregen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de hele kleine corporaties met minder dan 500 verhuureenheden in bezit. Deze hebben nog tot 31 maart de tijd om zich te laten visiteren.
Van elf woningcorporaties die nog niet zijn gevisiteerd is de RvC wel aangesloten bij de VTW terwijl de corporatie geen Aedes-lid is. De vraag is waarom ze geen lid (meer) zijn van Aedes en wel van de VTW. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de VTW niet sanctioneert als corporaties in gebreke blijven, terwijl Aedes in dat geval eenzijdig het lidmaatschap opzegt.

Bekijk de lijst niet-gevisiteerde corporaties.


Veel gezocht