De selectie- en benoemingsprocedure beschrijft het proces en tijdpad van de invulling van de vacature en zet de spelregels van het werving- en selectieproces uiteen. Dit maakt de selectie en benoeming transparant en duidelijk. Het is aan te raden aan te geven op welke momenten de selectiecommissie een terugkoppeling geeft aan de gehele RvC. Minimaal is dit het geval na het opstellen van het definitieve conceptprofiel en bij de voordracht van de kandidaat omdat dan besluitvorming door de RvC plaats vindt, maar doorgaans ook tussentijds ten aanzien van de shortlist van kandidaten en na de eerste gespreksronde. Plan de gespreksmomenten met kandidaten, selectie- en benoemingscommissie, RvC etc. in een vroeg stadium concreet in, om vertraging door agendaproblemen te voorkomen.
De selectiecommissie dient na te denken en duidelijkheid te geven over de rol van relevante stakeholders in het werving- en selectieproces, evenals over de vraag of hiertoe adviescommissies worden ingesteld. Ze kan de RvC voorstellen om bijvoorbeeld de huurdersvereniging te betrekken bij het vaststellen van het gewenste profiel of enkel bij de kennismaking met de kandidaat bestuurder. Ook de betrokkenheid van de OR (zie ook stap 15), eventuele collega-bestuurders en managementteamleden behoeven de aandacht.
Binnen de RvC stemt de selectiecommissie bepaalde onderwerpen af met de andere commissies. De remuneratiecommissie is betrokken bij de benoeming, het functioneren en het ontslag van de bestuurder. In dit kader is zij onder meer verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van het beloningsbeleid en het doen van voorstellen voor het beloningspakket en de arbeidsvoorwaarden van een individuele bestuurder. Dit vraagt om een goede afstemming tussen beide commissies.