Nieuwsbrief 1 december 2023

Uitreiking essaybundel VTW - 15 december in Amsterdam

'Schimmel is blijkbaar de bedoeling', 'Ook emancipatie, vrijheid en zelfs veiligheid staan op het spel' en 'Op weg naar opgavegericht toezicht', het zijn drie titels van de essays die in de nieuwe essaybundel van VTW staan. Wilt u bij de uitreiking zijn en meediscussieren over prikkelende thema's? U bent van harte welkom op 15 december om 8:00 uur bij museum Het Schip in Amsterdam.

 

Lees verder

Podcast VTW Actueel – Cybercrime bij Woningcorporaties

Beluister onze nieuwe podcast. Dit keer hebben we het over cybersecurity. We bespreken de grote hack van 2022: wat hebben we ervan geleerd, en wat zijn de lessen voor toezichthouders? Plus: zijn er nog meer voor interessante ontwikkelingen op dit gebied waarvan we moeten weten?

Lees verder

Bericht aan voorzitters over handreiking 'Opnieuw beoordelen van vastgoedbezit'

Op 24 november heeft de VTW aan alle voorzitters van Raden van Commissarissen bij woningcorporaties een e-mail gestuurd met toelichting op de handreiking: 'Opnieuw beoordelen van vastgoedbezit', die de VTW samen met Aedes heeft gemaakt. Als u nog verdere vragen heeft kunt u natuurlijk contact opnemen met de VTW via bureau@vtw.nl.

 

Lees verder

Kritisch advies voor wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting

De afdeling advisering van de Raad van State heeft kritiek op het wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting. In het uitgebrachte advies staat dat het wetsvoorstel zich beter kan beperken tot volkshuisvesting en geen regels over versnelde beroepsprocedures moet bevatten.

Lees verder

VTW Bijeenkomst ‘Huurdersparticipatie in de boardroom’ - 28 november

Op 28 november organiseerde de VTW, na een geslaagde Algemene Ledenvergadering (ALV), een inspirerende bijeenkomst bij en met woningcorporatie Leystromen over het onderwerp ‘Huurdersparticipatie in de Boardroom’. Tijdens deze bijeenkomst stond huurdersparticipatie centraal.

Lees verder

PE-punten automatisch toegevoegd aan uw overzicht

Goed nieuws! Vanaf heden worden uw PE-punten na een bijeenkomst van de VTW, automatisch voor u geregistreerd. Een handige verbetering die u tijd en moeite bespaart. NB: Dit geldt niet voor bijeenkomsten van de VTW Academie.

 

Lees verder

Sturend aan de slag met volkshuisvesting

Tijdens de Discussiedagen Sociale Huisvesting 2023 (georganiseerd door Platform31) deelden bevlogen strategen en experts in woonbeleid hun ideeën en oplossingen voor het versneld en beter aanpakken van de meest urgente woonvraagstukken. Om te leren van elkaars ervaringen en met elkaar de grenzen te verkennen van wat wenselijk en mogelijk is. Het resultaat van deze discussies is gebundeld in de paperbundel Discussiedagen Sociale Huisvesting 2023. De 25 papers zijn een aanrader voor iedereen die zich met woonbeleid bezig houdt.

 
Lees verder

Politiek Nieuwsoverzicht 27 november 2023

Via ons politiek weekoverzicht houden we u op de hoogte van het relevante politieke nieuws voor onze sector.
Met deze week onder andere:

 • Verkiezingsuitslag maakt veel woonbeleid onzeker
 • Raad van State vreest voor gevolgen Wet betaalbare huur
 • Wisselende reacties op advies Raad van State
 • Dag van de Volkshuisvesting: De Jonge ontevreden over verkiezingsprogramma's
 • Startbouwimpuls moet 31.000 nieuwe woningen mogelijk maken
 • Akkoord over bouw 5.500 woningen in Gnephoek
 • Wijziging stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen naar Kamer
 • Woonkieskompas: Kiezers willen bouwdwang voor gemeenten
 • Calcasa: Klimaatrisico's hebben impact op waarde woningbezit
 • CBRE: 100.000 woningen uitponden door huurregulering
 • Vragen in Kamer over Planmonitor NOVI 
 • De Jonge: Geen extra borging regie provincies nodig bij huisvestingsverordening
Lees verder

Actueel: vacatures in de RvC

Op dit moment hebben we 9 vacatures bij 7 corporaties: Oost West Wonen, SSH, Mijande Wonen, Brederode Wonen, Wonen Limburg, Havensteder en Nester. Daarnaast is Woonveste op zoek naar een directeur-bestuurder.

Lees verder

VTW Academie: Dient u dit jaar nog de benodigde PE-punten te behalen?

Heeft u dit jaar nog PE-punten nodig? Er gaan dit najaar bij de VTW Academie nog enkele masterclasses van start waar nog deelnameplekken beschikbaar zijn. Tevens kunt u met het volgen van online colleges ook PE-punten behalen. De onderstaande masterclasses hebben nog enkele deelnemersplaatsen beschikbaar. Meer informatie over de specifieke masterclass is te vinden door te klikken op de links hieronder.

Lees verder