Nieuwsbrief 12 november 2021

Van de voorzitter - Opgaven en middelen en de verlaging van de verhuurderheffing (video)

VTW-voorzitter Guido van Woerkom gaat in deze video in op wat de verlaging van de verhuurderheffing voor u als RvC kan betekenen in het kader van Opgaven en middelen. 'U kunt er op wachten dat de vraag gesteld wordt, wat heeft u met dat geld gedaan?'

Lees verder

Modelstatuten en -reglementen voor woningcorporatie

Aedes en VTW hebben de modelstatuten en -reglementen voor corporaties aangepast. Dat was nodig vanwege wijzigingen in de Woningwet, die naar verwachting per 1 januari 2022 zullen ingaan. En vanwege de invoering per 1 juli 2021 van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). 

Lees verder

Nieuw sociaal contract tussen corporaties en maatschappij nodig - verslag bijeenkomst VTW en De Vernieuwde Stad 1 november jl.

Op 1 november kwamen in Breukelen circa 50 bestuursvoorzitters en voorzitters van de raden van commissarissen van de corporaties van De Vernieuwde Stad (DVS) samen voor hun jaarlijkse bijeenkomst over Besturen & Toezicht Houden. In de workshop, georganiseerd door DVS en VTW, werd door en met de inleiders, maar ook nadrukkelijk met elkaar, gesproken over hoe de grote maatschappelijke thema’s – klimaatverandering, biodiversiteit, mensenrechten, circulaire economie etc. – het discours bepalen en welke weerslag dat heeft op besturen en toezicht houden in de corporatiesector.

Lees verder

Werkbezoek VTW bestuur en VTW bureau aan aardbevingsgebied in Delfzijl en Loppersum

Op vrijdag 29 oktober jl. waren het VTW Bestuur en het VTW bureau te gast bij twee corporaties voor een werkbezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen. Bestuurders Anita Tijsma (Acantus) en Matthieu van Olffen (Wierden en Borgen) gaven een uitgebreide toelichting op het complexe aardbevingsdossier en wat dit voor de corporaties betekent.

Lees verder

VTW Academie: masterclass De ‘soft skills’ van de commissaris (9 december a.s., ook in 2022)

Als commissaris is het van belang om kennis te hebben van het werkveld en inzicht te hebben in de governance vraagstukken en verhoudingen, maar de soft skills van een commissaris zijn net zo belangrijk. In de ééndaagse masterclass ‘Sturen en toezicht op cultuur en gedrag’ die plaatsvindt op 9 december aanstaande, gaat het over uw eigen gedrag, het gedrag van anderen, de context en de dynamiek tussen al deze elementen.

Lees verder

Actueel: vacatures in de RvC

Op dit moment hebben we 7 vacatures bij 5 corporaties online: bij Wold en Waard, Baston Wonen, Vestia, Thius en De Vooruitgang.

Lees verder

Politiek nieuwsoverzicht 8 november 2021: Miljard naar grootschalige woningbouw, impuls en knelpunten; Belastingplan; WSW en ouderenwoningen

In het politieke nieuwsoverzicht van deze week: een miljard euro naar grootschalige woningbouwgebieden, impuls en knelpunten; Belastingplan wordt deze week behandeld wegens ziekte minister Ollongren; strategisch programma WSW en Rijksbouwmeester inzetten voor ouderenwoningen.

Lees verder