Nieuw sociaal contract tussen corporaties en maatschappij nodig - verslag bijeenkomst VTW en De Vernieuwde Stad 1 november jl.

Op 1 november kwamen in Breukelen circa 50 bestuursvoorzitters en voorzitters van de raden van commissarissen van de corporaties van De Vernieuwde Stad (DVS) samen voor hun jaarlijkse bijeenkomst over Besturen & Toezicht Houden. In de workshop, georganiseerd door DVS en VTW, werd door en met de inleiders, maar ook nadrukkelijk met elkaar, gesproken over hoe de grote maatschappelijke thema’s – klimaatverandering, biodiversiteit, mensenrechten, circulaire economie etc. – het discours bepalen en welke weerslag dat heeft op besturen en toezicht houden in de corporatiesector.

Hoe de vertaling van het bestaansrecht van corporaties naar de maatschappij gestalte moet krijgen, omdat anders dat bestaansrecht verloren dreigt te gaan. Kortom, hoe het sociaal contract tussen corporaties en de samenleving er uit zou moeten en kunnen zien. Waarbij duurzaamheid een trigger is voor de vernieuwing van het toezicht en we merken dat onze overtuigingen – onze belief systems – ons daarbij in de weg kunnen zitten.

Van deze bijeenkomst ‘Governance, Toezicht en Public Value’ is een uitgebreid verslag gemaakt. Hierin komen ook de bijdragen van sprekers Elfrieke van Galen en Jaap Winter aan de orde. U kunt dit verslag hier lezen.


Terug