Werkbezoek VTW bestuur en VTW bureau aan aardbevingsgebied in Delfzijl en Loppersum

Op vrijdag 29 oktober jl. waren het VTW Bestuur en het VTW bureau te gast bij twee corporaties voor een werkbezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen. Bestuurders Anita Tijsma (Acantus) en Matthieu van Olffen (Wierden en Borgen) gaven een uitgebreide toelichting op het complexe aardbevingsdossier en wat dit voor de corporaties betekent.

Het gesprek ging ook over hoe je goed toezicht kunt houden op de corporaties in deze aardbevingsgebieden, samen met Hayo Apother (voorzitter RvC Acantus) en Frans Haven (lid RvC Wierden en Borgen). 

In het gesprek kwam vele facetten van de aardbevingsproblematiek aan de orde, waaronder de langdurige onzekerheid bij bewoners over het precieze tijdpad en waarvoor ze in aanmerking komen. Acantus en Wierden en Borgen maken met nog zes corporaties uit van Kr8, een samenwerkingsverband dat zich inzet voor het perspectief van de huurders in het kerngebied van de aardbevingen in Groningen. (de overige corporaties zijn: Woningstichting De Delthe, Woonstichting Groninger Huis, Lefier, Woongroep Marenland, Stichting Uithuizer Woningbouw en Woonzorg Nederland). 

De corporaties werken mee aan versterking, verduurzaming en nieuwbouw van hun bezit om de aardbevingsproblematiek mee op te lossen. Uit het gesprek kwam naar voren dat er voldoende geld beschikbaar is om de corporaties te helpen en de inwoners goed te huisvesten. Toch verloopt het besluitvormingstraject traag en is het de kunst om met dat geld zoveel mogelijk te doen in een complex samenspel met alle betrokken partijen.

Aansluitend ging de VTW mee op pad met om van medewerkers van de corporaties op locatie een beeld te krijgen hoe bij projecten gewerkt wordt.  

Acantusliet zien hoe zij betrokken zijn bij de herontwikkeling van Delfzijl tijdens een wandeling door de Zandplatenbuurt in Delfzijl.

Daarna werden in Loppersum-Noord een paar projecten bekeken van Wierden en Borgen. Hier was ook de inzet op het gebied van verduurzaming met o.a. warmtepompen langs de gevel en gasloze nieuwbouw goed zichtbaar. 

Het VTW bestuur en bureau was onder de indruk van de inzet, gedrevenheid en innovaties van deze corporaties. 

Kortom: het was een heel interessante en leerzame dag voor bestuur en bureau. 's Avonds was het afscheidsdiner van bestuursleden Ellen Bal en Sigrid Helbig in Groningen. Zij nemen in de ALV van 23 november a.s. na acht jaar statutair afscheid van het VTW bestuur.

- - 

Met dank aan Welmoed Eppinga, bestuurssecretaris van Acantus voor de eerste drie foto's in dit nieuwsbericht.


Terug