Zes vragen over de 'overige' 10 procent

11-01-2011 14:11

Corporaties moeten ten minste 90 procent van hun vrijkomende woningen met een huur tot en met de huurtoeslaggrens (652,52 euro) toewijzen aan huishoudens met een gezamenlijk jaarinkomen tot en met 33.614 euro. Maximaal tien procent kan dus worden toegewezen aan huishoudens met een hoger inkomen. Gelden voor deze 10 procent ook nog regels?

1. Wat staat er in de regeling?
Ook voor die 10 procent gelden er regels. Woningzoekenden die dringend een woning nodig hebben krijgen voorrang. Redenen daarvoor kunnen zijn:

  • gezondheid
  • veiligheid
  • sociale factoren
  • overmacht of calamiteiten

De corporatie bepaalt zelf hoe ze hiermee omgaat. Vaak doet ze dat samen met de gemeente en is dat vastgelegd in een huisvestingsverordening.

2. Aan wie kan de corporatie die 10 procent nog meer toewijzen?
Het ministerie van BZK noemt in haar toelichting ook pas gescheiden mannen en alleenstaande vrouwen met kinderen. Een andere categorie die in aanmerking komt zijn huishoudens die vanwege herstructurering een andere woning nodig hebben.

Als een corporatie nog meer ruimte heeft binnen de 10 procent kan ze de vrijkomende woningen toewijzen aan niet-urgenten. Bijvoorbeeld aan woningzoekenden die al lang op de wachtlijst staan. Ook andere methoden, zoals loting, zijn mogelijk.

3. Moet een corporatie de toewijzing van woningen verantwoorden?
Ja. De toewijzingen moeten transparant gebeuren volgens lokaal vastgesteld beleid. De minister controleert of de criteria door de corporatie zijn vastgelegd in beleid.

4. Wanneer controleert BZK of de corporatie zich aan de norm houdt?
De minister kan een sanctie treffen als de corporatie de 10 procent overschrijdt en dus de norm van 90 procent niet haalt. De eerste controle daarop vindt plaats vóór 1 december 2012. De sanctie wordt dan opgelegd voor 2013.

5. Wat is de sanctie als de corporatie zich niet houdt aan de inkomensnorm?
De sanctie bestaat uit het beperken van het verkrijgen van staatssteun. In eerste instantie gaat het om een beperking of verlies van de WSW-borging voor nieuwbouwwoningen met een huurprijs tot de huurtoeslaggrens (652,52 euro).
De corporatie kan bezwaar en beroep aantekenen. Als de corporatie kan aantonen dat ze in het volgende jaar wel aan de norm voldoet, dan kan BZK afzien van de sanctie.
Zeker in 2011 zullen veel corporaties moeite hebben met de nieuwe toewijzingsnorm. Corporaties hebben namelijk in 2010 aan hogere inkomens toezeggingen gedaan, bijvoorbeeld over terugkeer na herstructurering. Waarschijnlijk houdt de minister rekening met dit soort bijzondere omstandigheden.

6. Mogen corporaties echt geen hoger percentage toewijzen aan hogere inkomens?
Het is op zich niet verboden om de 10 procent te overschrijden. Maar dan volgen er dus sancties. Een aantal corporaties heeft aangegeven het risico van sancties voor lief nemen. Zij wijzen toch toe aan huishoudens met een hoger inkomen, bijvoorbeeld tot 43.000. Zij beargumenteren dat aan de hand van hun missie (het toewijzen van woningen aan huishoudens die niet zelfstandig in hun huisvestingsbehoefte kunnen voorzien) en de omstandigheden op de woningmarkt. Ze accepteren de uitkomst van een eventuele overschrijding van de 10 procentnorm en de mogelijkheid van sancties.
Maar er zijn ook corporaties die nadrukkelijk hebben aangegeven dat zij de toewijzingsnorm strikt hanteren.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht