De plannen voor de woningmarkt worden naar alle waarschijnlijkheid niet controversieel verklaard. Tijdens de procedurevergadering op woensdag 6 september 2023 heeft de Tweede Kamer-commissie Binnenlandse Zaken geen enkel wetsvoorstel als controversieel aangemerkt.
De besluiten van de commissie om de wetsvoorstellen niet controversieel te verklaren worden voorgelegd aan de Tweede Kamer die er op 12 september 2023 definitief over zal stemmen. Naar verwachting zal de Tweede Kamer niet anders stemmen dan de commissie.
Dit zal betekenen dat Kamerdebatten en -besluiten ondanks de val van het kabinet kunnen plaatsvinden. Dat geldt ook voor alle woningbouwplannen van demissionair minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge. Er blijft echter onzekerheid bestaan over de behandeling van twee belangrijke wetsvoorstellen die hij heeft ingediend: de Wet versterking regie volkshuisvesting en de Wet betaalbare huur.
Het wetsvoorstel Versterking regie Volkshuisvesting heeft in juli 2023 de consultatiefase afgesloten en lijkt brede steun te genieten in de Kamer. Van de Wet betaalbare huur is de beoogde invoeringsdatum al 1 januari 2024. Dit is de meest controversiële wet. De wet beoogt prijsstijgingen in de huursector tegen te gaan, maar wordt fel bekritiseerd door de vastgoedsector, die beweert dat dit de nieuwbouwprojecten verder zal bemoeilijken. Momenteel ligt het wetsvoorstel betaalbare huur ter beoordeling bij de Raad van State.
De wet die vaste huurcontracten weer de norm maakt, is al goedgekeurd door de Tweede Kamer en lijkt ook in de Eerste Kamer op brede steun te kunnen rekenen. De beoogde invoeringsdatum voor deze wet is eveneens 1 januari 2024.
Elf dilemma's naar aanleiding van de herijkte NPA 2025 - 2035