Op 3 oktober 2023 kwamen 146 leden digitaal samen voor het VTW Lunchwebinar over Conceptueel Bouwen en Flexwonen. Het evenement, dat geleid werd door Bronia Vermaas, de directeur van VTW, bood inzicht in de groeiende urgentie van conceptueel bouwen en de ontwikkelingen op het gebied van flexwonen als oplossingsrichtingen voor de huidige uitdagingen in de woningbouwsector.
Olga Görts-van de Pas, directeur van het Netwerk Conceptueel Bouwen, gaf een presentatie over de urgentie van conceptueel bouwen. Met de opgave om jaarlijks tussen de 90.000 en 100.000 woningen te realiseren, en de aanscherping van duurzaamheidsdoelstellingen, is de traditionele bouwmethode niet langer toereikend. De sector staat voor de uitdaging om tegen 2030 55% CO2-reductie te realiseren, het gebruik van primair materiaal met 50% te verminderen en de stikstofuitstoot te verlagen. De oplossing? Een verschuiving naar conceptueel bouwen met een sterke focus op industriële productie, maar dit vereist een fundamentele verandering in de manier waarop de woningbouwsector denkt en werkt.
Görts-van de Pas deelde ook de '7 P's' van Conceptueel en Circulair Bouwen: Poen (kostenbesparing), Periode (tijdswinst), Prestatie (kwaliteit), Plezier (efficiëntere processen), Personeel (efficiënter werken met dezelfde middelen), Planeet (duurzaamheid), en Perikelen (risicoreductie). Ze benadrukte dat deze benadering een organisatie- en cultuurverandering vereist, waarbij strategische vraagstukken in de boardroom besproken moeten worden en nieuwe processen en competenties moeten worden geïntegreerd.
Anneloes Blankendaal, senior projectleider bij Platform31, belichtte vervolgens het groeiende belang van flexwonen als aanvulling op de reguliere woningvoorraad. Flexwonen biedt een flexibele schil van woonruimte die snel kan worden ingezet, met name voor spoedzoekers. Het concept omvat tijdelijke gebouwen, locaties en bewoning, en het biedt voordelen zoals een grotere woningvoorraad, kortere procedures en bouwtijden, en een opstap naar een circulaire woningvoorraad.
Flexwonen is niet alleen een van de mogelijke oplossingen voor het verminderen van leegstand, maar het stimuleert ook innovatie en bevordert duurzaamheid, volgens Blankendaal. Ze benadrukte het belang van het creëren van de juiste mix van bewoners, waarbij 'vragende' en 'dragende' bewoners in balans moeten zijn om succes te garanderen.
Tijdens het webinar werd ook het gezamenlijke inkooptraject voor flexwoningen genoemd, geleid door Aedes. Dit traject omvat 36 geselecteerde producenten die op korte termijn minstens 8.000 flexwoningen moeten leveren. Door uniforme aanpak wordt gezorgd voor kwaliteit, leveringszekerheid, kortere doorlooptijden en lagere kosten.
Al met al bood het webinar een schat aan inzichten in conceptueel bouwen waaronder flexwonen, en de hieronder te downloaden presentaties bevatten tal van verwijzingen naar verdere bronnen en informatie. De woningbouwsector staat voor grote uitdagingen, maar met innovatieve benaderingen zoals deze lijkt er hoop aan de horizon te gloren.
Presentatie van Olga Gorts-van de Pas, directeur van het netwerk Conceptueel Bouwen
Presentatie van Anneloes Blankendaal, senior projectleider bij Platform31
Elf dilemma's naar aanleiding van de herijkte NPA 2025 - 2035