Terugblik op het VTW Politiek Webinar over de Miljoenennota

06-10-2023 08:48

Op vrijdag 29 september 2023, waren 125 leden van de VTW aanwezig op een boeiend politiek webinar, dat zich richtte op de Miljoenennota. Het doel was om in te gaan op de gevolgen voor woningcorporaties en huurders. Gedurende het webinar kregen deelnemers inzichten van de sprekers Johan van Hoof, partner bij KPMG Advisory, Egbert de Vries, voorzitter van de VTW en Bronia Vermaas, directeur van de VTW.

Wooncrisis aanpakken

Verschillende stellingen werden gepresenteerd en besproken. De eerste stelling draaide om de vraag of de Miljoenennota en de bijbehorende plannen de wooncrisis daadwerkelijk kunnen aanpakken. Van Hoof benadrukte het belang van serieuze maatregelen zoals de verhoogde huurtoeslag voor huurders, terwijl hij er voor pleitte dat woningcorporaties de maximale huurstijging benutten. Ook uit het oogpunt van solidariteit met andere corporaties. Van Hoof, merkte op dat, ondanks de vaak luide kritiek op de politiek, de wooncrisis nu duidelijk hoog op de agenda staat, wat hij als een positieve stap beschouwde. De Vries voegde hieraan toe "Je ziet inderdaad een set aan maatregelen die onmiddellijk effect heeft op huurders en dus ook op ons. Dat is zeker positief. Maar kijk uit: alles is waar tot de volgende verkiezingen. Dan worden de kaarten opnieuw geschud." 

Poll onder de deelnemers

Bij de vraag of de behandeling van de 'Wet Versterking Regie Volkshuisvesting' en de 'Wet Betaalbare Huur' nog in 2023 behandeld zullen worden was de directeur van VTW Bronia Vermaas optimistisch, maar de deelnemers hebben hier minder vertrouwen in. 61 Procent van de indieners dacht dat de wetten dit jaar niet meer behandeld worden.

Duurzaam prestatiemodel

We spraken ook over de financiële duurzaamheid van woningcorporaties binnen het kader van een duurzaam prestatiemodel. Johan van Hoof betoogde dat de basisprincipes eenvoudig waren: niet meer uitgeven dan er binnenkomt op de lange termijn. “Dan heb je een heleboel knoppen waar je aan kunt draaien, maar zelfs met die knoppen ga je het niet redden”, zo zei van Hoof. Hij pleitte voor een heroverweging van het bestaande systeem, inclusief subsidies en de toewijzing van woningen.

Poll onder de deelnemers

Dit politieke webinar leidde tot een levendige discussie over de gevolgen van de Miljoenennota voor de volkshuisvestingssector en bracht zorgen en standpunten naar voren. De VTW dankt alle deelnemers en haar gast.


Veel gezocht