Sectorbrede beloningscode bestuurders woningcorporaties beschikbaar

25-06-2011 16:45

Op 3 juni 2010 hebben zowel de leden van de VTW als de leden van Het Directeurencontact ingestemd met het advies van de Commissie Beloningscode onder voorzitterschap van Anton Westerlaken, voor een sectorbrede beloningscode voor bestuurders van woningcorporaties.
De nieuwe sectorbrede beloningscode volgt de sinds 2004 geldende adviesregeling Izeboud op en gaat in per 1 juli 2010.

VTW en Het Directeurencontact hebben Aedes gevraagd de sectorbrede beloningscode op te nemen in de Governance Code Woningcorporaties en de minister voor WWI te verzoeken de sectorbrede beloningscode kracht van wet te geven. Woningcorporaties vallen dan niet meer onder het zwaardere regime van de wet normering uit publieke middelen gefinancierde beloning topfunctionarissen (WNT), waarbij de overheid de beloningsregels bepaalt.

Zodra de minister van WWI de sectorbrede beloningscode heeft aanvaard zullen VTW en Het Directeurencontact beginnen met de voorbereidingen van een fundamentele herziening van de uitgangspunten voor de loonlijn en de systematiek voor het bepalen van de functiezwaarte, rekening houdend met de positionering van woningcorporaties in de komende periode.

De belangrijkste punten uit de sectorbrede beloningscode zijn: 

  • Een maximum salaris aansluitend bij het huidige maatschappelijk aanvaard maximum: de ‘Balkenendenorm’.
  • Verplichtend karakter.
  • Alleen na toetsing door een onafhankelijke, gezaghebbende commissie kan van de maximale salarisnorm worden afgeweken. Toestemming voor beloning boven het maximum moet een uitzondering zijn.
  • Versobering van variabele beloning en afscheidsregelingen (maximum één jaarsalaris).
  • De regeling gaat gelden voor nieuwe benoemingen.
  • Wanneer een bestaand contract afwijkt van de nieuwe code, treden RvC en bestuurder met elkaar in overleg om te bespreken of het contract aangepast moet worden. Van beide partijen wordt verwacht dat zij handelen vanuit het besef van hun maatschappelijke positie en voorbeeldfunctie.
  • Aansluiting bij uitgangspunten van het wetsvoorstel normering uit publieke middelen gefinancierde beloning topfunctionarissen (WNT), dat inmiddels voor advies naar de Raad van State is gestuurd.

Leden van de VTW ontvangen in week 27 een uitdraai van de sectorbrede beloningscode per post. De VTW wacht met het drukken van een boekje tot de code door de minister voor WWI is aanvaard.

Hieronder kunt u de sectorbrede beloningscode als PDF downloaden. Dit betreft de versie waarin de fouten in de tabellen op pagina 15, 16 en 30 zijn gecorrigeeerd.

Sectorbrede Beloningscode Bestuurders Woningcorporaties (download)


Veel gezocht