Rijksvastgoedbedrijf: 'We verliezen regie en speelruimte'

04-03-2024 12:32

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) slaagt er momenteel onvoldoende in om grond te benutten voor maatschappelijke opgaven als woningbouw. Dat valt op te maken uit de Stand van de uitvoering Rijksvastgoedbedrijf. Het RVB bezit zogeheten compensatiegronden die beschikbaar gemaakt zouden kunnen worden voor woningbouw. Dit kan echter slechts deels, omdat een deel beschikbaar moet zijn voor agrarische toepassingen. Ook heeft het RVB onvoldoende mogelijkheden om nieuwe grondposities te verwerven. "De slinkende portefeuille beperkt onze flexibiliteit en effectiviteit, waardoor we regie en speelruimte verliezen".

Het RVB publiceert haar eerste Stand van de Uitvoering. In dit stuk komen drie knelpunten aan bod die het RVB in de uitvoering van haar taken aantreft.

  1. hoge prijzen in de markt voor de uitvoering van onze werkzaamheden (marktspanning);
  2. te grote werkvoorraad, onvoldoende capaciteit en veel vastgoed in matige tot slechte staat, in een afsprakenkader (stelsel) dat tot verkeerde prikkels leidt;
  3. beperkte mogelijkheid tot het benuten van kansen bij de strategische inzet van gronden voor maatschappelijke doelen.

Het RVB vraagt daarom vanuit de ministeries op hoofdlijnen prioriteiten en beleid aan te geven. "Een duidelijk kader zorgt ervoor dat we niet op basis van individuele gevallen hoeven te vragen om beleid en het geeft ons de ruimte om voortvarend aan de slag te gaan op basis van een duidelijke opdracht, voldoende financiën en extra capaciteit", zo valt te lezen.

Meer lezen


Veel gezocht