De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten. Let op: Vanwege het meireces verschijnt deze nieuwsbrief komende twee weken niet, tenzij er zeer urgente ontwikkelingen te melden zijn. Het politiek nieuwsoverzicht is mogelijk gemaakt door platform 1848.nl met deze week onder andere:
In een fel debat over de huurbevriezing werd duidelijk dat minister Keijzer niet blij is met de gemaakte afspraken in de Voorjaarsnota, maar deze wel gaat uitvoeren. Ze wil op zeer korte termijn al in beeld krijgen wat de gevolgen zijn, met name ten aanzien van de investeringscapaciteit van corporaties. Waar Keijzer het antwoord op schuldig moest blijven was de vraag of de huurbevriezing en de compensatie ook geldt voor de ongeveer 500.000 private sociale huurders. De minister heeft haast, want voor 1 juli moet alles ten aanzien van de huurbevriezing per ministeriële regeling geregeld zijn. Ondanks de onduidelijkheid zijn de voorstellen inmiddels ter beoordeling doorgestuurd naar de Raad van State.
Minister Keijzer erkende tijdens het debat dat de compensatie die door de coalitiepartijen is voorgesteld niet voldoende is om de investeringen ten aanzien van nieuwbouw en verduurzaming op peil te houden. "Maar ik ga wel het gesprek daarover aan, omdat ik vind dat dat hoort bij mijn functie en omdat wij hier uiteindelijk allemaal met elkaar delen dat het belangrijk is dat ook die sociale huurwoningen gebouwd gaan worden", aldus Keijzer, die hierover bij de augustusbesluitvorming voor Prinsjesdag invulling aan wil geven.
Volgens de minister zorgt de huurverlaging voor een afname in investeringscapaciteit van 35 miljard (op een totaal van 110 miljard), terwijl de corporaties een inschatting gaven van bijna 50 miljard. Keijzer wees erop dat er dus nog altijd 75 miljard beschikbaar is, waarbij ze direct ook aangaf dat dat macrocijfers zijn en dat de situatie per corporatie kan verschillen. Ze wees er verder op dat de gevolgen voor de Wet versterking regie een extra reden zijn om snel het totaalplaatje duidelijk te hebben.
Tijdens het debat lichtte Keijzer toe waarom het ingewikkeld wordt om de corporaties vrij te stellen van de vennootschapsbelasting. Hiervoor zou namelijk een uitzondering gemaakt moeten worden voor de staatssteunregels. Dit kan alleen als aannemelijk gemaakt kan worden dat dit niet zorgt voor een ongelijk speelveld met commerciële partijen. Eerdere bewindspersonen wezen hier ook al op, maar volgens de voorstanders is er bij de Europese Commissie wel momentum aan het ontstaan voor het ondersteunen van de woningbouw.
De coalitiefracties en minister Keijzer toonden zich fel tegenstander van de initiatiefwet van GroenLinks/PvdA-Kamerlid De Hoop. Deze regelt namelijk een huurbevriezing voor alle huurders, dus ook middenhuur en vrije sector. De compensatie richt zich echter uitsluitend op corporaties. De dekking voor de vpb-vrijstelling wil De Hoop halen bij ondernemers en ook daar zijn de coalitiepartijen niet voor.
Een groot deel van de oppositie liet op hun beurt geen spaan heel van het coalitiecompromis. Zo hadden PVV en NSC moeite om uit te leggen waarom ze nu alsnog instemmen met een versoepeling van de Wet betaalbare huur, terwijl ze zich hier zeer recent nog fel tegen uitspraken. Voor de VVD was het weer moeilijk te verdedigen dat de woningbouw wordt geremd door de huurbevriezing.
ChristenUnie-Kamerlid Grinwis omschreef zichzelf als een 'werkelijk woedende woonwoordvoerder'. "Ik vind het echt erg wat deze coalitie de honderdduizenden woningzoekenden in ons mooie land heeft aangedaan, maar ook wat ze deze minister heeft aangedaan. Het is een grove schande. Vandalisme in de polder, aldus de gewaardeerde professor Johan Conijn. Ik sluit me bij hem aan", aldus Grinwis.
Het wetsvoorstel en de moties werden allemaal verworpen
Relevante documenten:
De Woontoppartners hebben gezamenlijk hun afkeuring uitgesproken over de huurbevriezing. Volgens hen slaat dit een gat in de nieuwbouwambitie.
Afgelopen week zijn naar aanleiding van de Voorjaarsnota de wijzigingen van de begrotingen gepubliceerd, waaronder die van VRO. Deze is voor advies naar de Raad van State gestuurd. Uit de stukken worden ook de financiële gevolgen duidelijk.
Tijdens de procedurevergadering van de commissie-VRO zijn afgelopen week diverse relevante besluiten genomen. Zo kreeg SP-Kamerlid Beckerman steun voor het houden van een wetgevingsoverleg of plenair debat over aangepaste begroting naar aanleiding van de Voorjaarsnota. Verder is besloten om het commissie Volkshuisvesting en fiscaliteit in te plannen op woensdag 8 oktober tussen 13.00 en 17.30 en wordt het wetsvoorstel Wet versterking regie volkshuisvesting aangemeld voor plenaire behandeling. Daarnaast zal het uitgestelde commissiedebat Leefbaarheid en Veiligheid kort na het zomerreces worden ingepland.
De commissie heeft besloten het rondetafelgesprek Modernisering veiligheidseisen in de bouwregelgeving voorlopig niet opnieuw in te plannen. Ook was er geen steun voor het voorstel om een technische briefing te organiseren over de factsheet ’Ongelijkheid tussen huurders en kopers nader bekeken’. Minister Keijzer is daarnaast verzocht om een reactie op de initiatiefnota van het lid Kröger over een isolatie-offensief.
Vanwege de afwezigheid van NSC-Kamerlid Welzijn is het besluit over de verdere behandeling van haar initiatiefnota over een fundamentele kijk op volkshuisvesting en woningmarkt uitgesteld tot de volgende procedurevergadering.
Later in de week kwam de annulering binnen van de technische briefing parallel plannen op 14 mei.
Dit politiek nieuwsoverzicht is mogelijk gemaakt door platform 1848.nl
Let op: Wegens het meireces verschijnt deze nieuwsbrief de komende twee weken niet, tenzij er zeer urgente ontwikkelingen te melden zijn.
Partners Woontop: 'Huurbevriezing slaat gat in nieuwbouwambitie'