Minister stuurt Plan van aanpak versnelling woningbouw naar de Tweede Kamer

20-01-2023 13:06

Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) wil de woningbouw versnellen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer van 19 januari 2023. De meeste aandacht trok het voorstel om de bezwaar- en beroepstermijn te verkorten, maar het "Plan van aanpak versnellen processen en procedures woningbouw" bevat veel meer punten.

Zo wil de minister veel meer samenwerking tussen alle partijen om zo veel mogelijk stappen naast elkaar te zetten, in plaats van achter elkaar. Daarna wil hij 90 miljoen euro vrijmaken voor meer ambtelijke capaciteit bij gemeenten en provincies voor extra personeel en een Expertteam Woningbouw dat ingeschakeld kan worden om de lagere overheden te helpen. Daarnaast wil hij de participatie vergroten, door niet alleen de tegenstanders van een project aan het woord te laten, en bouweisen zo veel mogelijk standadiseren. Tot slot doet de minister voorstellen om wet- en regelgeving aan te passen, waaronder een versnelling in de fase van bezwaar en beroep. Na de afwijzing van een bezwaar kan in het plan van de minister rechtstreeks in beroep gegaan worden bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, in plaats van bij de rechtbank. Dit moet worden opgenomen in het nieuwe wetsvoorstel Versterken regie volkshuisvesting (Wvrv) dat - naar verwachting - uiterlijk medio februari 2023 in openbare internetconsultatie gaat.

De doorlooptijd van een woningbouwproject is nu gemiddeld 10 jaar, waarbij de bouwfase zo'n 2 tot 3 jaar duurt. Vooral in de doorlooptijd tussen een initiatief en de start van de bouw, kan volgens de minister veel tijd worden gewonnen. 

Meer informatie
Nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl: Rijk zet in op forse versnelling woningbouw
Plan van Aanpak versnellen processen en procedures woningbouw (pdf, 40 pag.)
Toelichting hoogleraar Arjan Bregman (RUG) op NPO Radio 1 over verkorten beroep 


Veel gezocht