Bron: Financieele Dagblad
Hans Verbraeken schrijft in het Financieele Dagblad van 28 januari 2010 dat een brede groep CDA-parlementariërs zich zorgen maakt over de behandeling van de woningcorporatiesector door dit kabinet. Volgens Hillen, Eerste Kamerlid van het CDA en bekend als een van de ideologen in de partij, hebben CDA-ministers en -Kamerleden in dit kabinet te veel weggegeven van de CDA-gedachte dat woningcorporaties middenveldorganisaties zijn. 'Die kun je niet zomaar afromen.'
Vooral de wijze waarop de in 2008 door dit kabinet ingevoerde integrale vennootschapsbelasting (vpb) uitpakt voor de woningcorporaties, is de CDA'ers een doorn in het oog. Hun klacht wordt nu neergelegd in een interne notitie van het Wetenschappelijk Bureau van het CDA. Hillen signaleert 'een trend van verstatelijking, vooral door toedoen van de PvdA'.
'De zorgen worden breed gedeeld', bevestigt Evert Jan van Asselt, plaatsvervangend directeur van het Wetenschappelijk Bureau van het CDA. De interne notitie, die Van Asselt heeft opgesteld, gaat vooral over de negatieve gevolgen voor de corporaties van de in 2008 ingevoerde vpb.
Hillen zegt te sympathiseren met directeur Jan Sinke van de Ommense corporatie De Veste, die vanwege de uitwerking van de vpb uit het systeem wil stappen. Sinke is daartoe uitgedaagd', zegt Hillen. 'Liever zou ik het systeem aanpassen. Corporaties zijn net als ziekenhuizen en zorginstellingen maatschappelijke ondernemingen.' Vorige week stelde de rechter in Zwolle de minister in het gelijk in zijn weigering De Veste op haar eigen verzoek uit het bestel te laten.
'Ik ben zeer ongerust over de verstatelijking van de woningcorporaties, aangemoedigd door de PvdA', zegt Hillen. 'Dat gaat niet sluipend, nee, men is hardop bezig woningcorporaties naar het Rijk over te hevelen alsof de overheid het beter zou kunnen.'
Hillen en andere CDA'ers staan tegenover het CDA-Tweede Kamerlid Bas Jan van Bochove. De CDA-parlementariër wijst het verzoek van De Veste uit het bestel te mogen treden resoluut van de hand. Wel zou er volgens Van Bochove nog iets kunnen worden gesleuteld aan de uitvoeringsregeling van de vpb.
Voor Hillen ligt het principiëler. 'We moeten met een antwoord komen. Bas Jan is er vrij ontspannen over, maar ik ben veel ongeruster. De PvdA heeft het CDA aan het begin van de rit in dit kabinet wat overvallen. Maar we zijn de troepen aan het hergroeperen.'
Vastgoedbedrijven investeren niet met onrendabele top. Corporaties wel, maar vpb houdt geen rekening met niet-renderende deel sociale woningbouw-investeringen. Alleen corporaties die koop-en huurwoningen bouwen in herstructureringsprojecten mogen die onrendabele top intern verrekenen.
Elf dilemma's naar aanleiding van de herijkte NPA 2025 - 2035