'Commissie Evaluatie Governancecode Woningcorporaties' benoemd

06-12-2023 16:21
Op 5 december is de 'Commissie Evaluatie Governancecode Woningcorporaties' officieel benoemd door de besturen van Aedes en VTW. Deze commissie, die onafhankelijk opereert, heeft als taak de huidige Governancecode Woningcorporaties 2020 te evalueren en mogelijk aan te passen.  
 

Samenstelling van de Commissie 

  • Onafhankelijk voorzitter: Stefan Peij 
  • Lid van de commissie Governancecode: Eric Helder (voorzitter governance commissie Aedes en VTW) 
  • Vertegenwoordiger namens Aedes: Chantal Droste. 
  • Vertegenwoordiger namens VTW: Bert Krikke. 
  • Adviseur namens NVBW: Rob Donninger. 

Opdracht van de Commissie 

De commissie zal onderzoeken of de principes van de Governancecode, evenals de normen en regels, nog aansluiten bij de huidige tijd en of ze duidelijk genoeg zijn. De evaluatie omvat ook de ervaringen van andere sectoren en er is specifieke aandacht voor de recent gepubliceerde 'Handreiking Opnieuw beoordelen vastgoedbezit.' De commissie zal zich in het bijzonder richten op het verduidelijken van begrippen zoals '(schijn van) belangenverstrengeling' en 'maatschappelijke voorbeeldfunctie.' Daarnaast wordt gekeken naar de naleving van de Governancecode en de organisatie van het toezicht daarop. 

Planning 

De commissie wordt verzocht om in mei 2024 haar advies voor te leggen aan de besturen van Aedes en VTW. Aedes en VTW houden in het voorjaar 1-2 ledenbijeenkomsten over het advies. Besluitvorming naar aanleiding van het advies zal plaatsvinden tijdens de ALV van de VTW op 12 juni 2024 en het Aedes voorjaarscongres van 13 juni 2024. Na het uitbrengen van het advies eindigt de rol van de adviescommissie. 

Klankbordgroep leden 

Als onderdeel van het evaluatieproces stelt VTW een klankbordgroep in, bestaande uit leden die feedback en input zullen geven aan het VTW-lid binnen de evaluatiecommissie. Separaat ontvangen de leden van de VTW een uitnodiging. De klankbordgroep zal uit maximaal 8 leden bestaan. 

Veel gezocht