Digitaal aanvragen VOG NP nieuwe bestuurders en commissarissen mogelijk

Woningcorporaties kunnen de benodigde VOG NP (Verklaring Omtrent Gedrag Natuurlijke Personen) voor beoogde nieuwe bestuurders en commissarissen voortaan ook digitaal aanvragen. Daarmee hoeft de solliciterende bestuurder of commissaris niet meer naar het gemeentehuis voor het aanvragen van een VOG NP. Bovendien is het goedkoper: het scheelt 7 euro per aanvraag.

Het overhandigen van een VOG NP is een verplicht onderdeel van de fit and proper test voor nieuwe bestuurders en commissarissen van woningcorporaties.

eHerkenningsmiddel

Wanneer de corporatie de VOG NP digitaal aanvraagt, doet zij dat samen met  screeningsautoriteit Justis volledig online. De corporatie moet daarvoor wel in het bezit zijn van een zogeheten eHerkenningsmiddel; een soort DigiD voor bedrijven. Corporaties kunnen zo’n persoonsgebonden eHerkenningsmiddel digitaal aanvragen bij door de overheid erkende leveranciers. Een eHerkenningsmiddel met betrouwbaarheidsniveau 1 kost, afhankelijk van de leverancier 0 tot 20 euro.

Wanneer de corporatie in bezit is van een eHerkenningsmiddel, vraagt deze de VOG NP aan met de volgende stappen:

Beoogde bestuurders en commissarissen kunnen ook nog steeds zelf de VOG NP aanvragen, via de gemeente. In sommige gemeenten is dit ook online mogelijk. Kijk voor de verschillende procedures op de site van Justis.


Terug