Tweede Kamer schaft marktverkenning af

De Tweede Kamer heeft zich in meerderheid op 24 oktober 2023 uitgesproken voor de afschaffing van de marktverkenning bij de nieuwbouw van middenhuur. Het afschaffen van de marktverkenning maakt het voor corporaties makkelijker om middenhuur te realiseren. 

Met de marktverkenning moeten corporaties toetsen of ze niet marktverstorend werken bij het realiseren van niet-DAEB (middenhuur) woningen. Dit leidt in de praktijk tot vertraging en onzekerheid bij de bouw van dergelijke woningen. Het afschaffen van de marktverkenning geeft woningcorporaties de zekerheid dat zij de niet-DAEB-opgave kunnen oppakken.

Het kabinet had de marktverkenning al opgeschort voor 3 jaar, deze opschorting zou vervallen per 1 januari 2024. Dat gaf corporaties nog onvoldoende langjarige zekerheid. VTW heeft, net als Aedes, altijd ingezet op de afschaffing ervan.

Alleen VVD, PVV, BBB en Groep Van Haga stemden tegen dit amendement.  De afschaffing van de marktverkenning biedt woningcorporaties de langverwachte zekerheid om niet-DAEB-opgaven aan te pakken.

Het voorstel, nu onder de noemer ‘Wijziging van de Woningwet in verband met afschaffing van de marktverkenning’. moet echter nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer om op 1 januari 2024 van kracht te worden, 

 


Terug