In het politiek nieuwsoverzicht van deze week: wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting in consultatie; aanpassing wetsvoorstel over normhuren; wijziging saneringskader BTIV naar de Kamer; regeling blokverwarming biedt corporaties weinig ruimte voor maatwerk; en middenhuur.
Wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting in consultatie
Minister De Jonge heeft zijn wetsvoorstel in consultatie gebracht om meer regie te pakken op de volkshuisvesting. De wet is een uitwerking van de plannen die in het voorjaar van 2022 werden gepresenteerd. Het belangrijkste element is dat de minister doorzettingsmacht wil om gemeenten en corporaties te laten bouwen volgens de in Den Haag afgesproken normen. Zo moeten gemeenten gedwongen kunnen worden om 30 procent sociale huur te realiseren en moet wettelijk worden vastgelegd welke groepen prioriteit krijgen. Ook wil de minister juridische procedures versnellen en meer doorzettingsmacht krijgen om bestuurlijk vastgelopen projecten door te kunnen duwen. De taken van de Adviescommissie geschilbeslechting prestatieafspraken worden uitgebreid met de nakoming van de prestatieafspraken.
Tegenover de Kamer zal De Jonge uit moeten leggen in welke mate de wet daadwerkelijk iets toevoegt ten opzichte van het huidige instrumentarium. Het voorstel om prioriteitsgroepen vast te leggen, lijkt vooral te gaan om een uniformering van beleid dat nu vooral lokaal verschillend wordt geregeld.
De VVD reageerde zeer kritisch tegenover de NOS tegen het wetsvoorstel. VVD-Kamerlid Peter de Groot vindt dat er ook moet worden ingezet op koopwoningen voor middengroepen in de grote steden. Ook is hij het niet eens met sommige prioriteitsgroepen, zoals ex-gedetineerden en sekswerkers. Statushouders zouden geen onderdeel zijn van de wet, omdat hier volgens De Jonge een aparte regeling voor is. De wet zou 1 januari 2024 in moeten gaan, maar De Jonge houdt er rekening mee dat dit ook een jaar later kan worden.
Persbericht: Wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting in consultatie
Internetconsultatie: Wet versterking regie volkshuisvesting
Artikel NOS: VVD nu al fel tegen nieuwe woningwet De Jonge
Nieuwsbericht Aedes: Positief over meer sturingsmogelijkheden overheid op betaalbare woningen.
De VTW heeft een podcast opgenomen over de consultatieversie. Deze kunt u hier beluisteren via onze website of u kunt de podcast vinden via uw favoriete podcastapp. Een reactie op de consultatie heeft de VTW momenteel in voorbereiding met de ledenwerkgroep Nationale prestatieafspraken.
Normhuren in het wetsvoorstel Hervorming huurtoeslag
Het kabinet gaat definitief niet door met het invoeren van genormeerde huur bij de herziening van de huurtoeslag. Op het plan kwam van veel partijen kritiek, waaronder de VTW en Aedes, omdat het voor veel groepen negatief uitpakt. Minister De Jonge gaat wel bekijken hoe op een andere manier een vereenvoudiging van het stelsel mogelijk is.
In het vrijdag 17 februari jl. gepresenteerde wetsvoorstel wordt de huurtoeslag wel breder toegankelijk. Zo gaat de leeftijdsgrens van 23 naar 21 jaar en worden de maximum huurgrenzen geschrapt. Ook wordt het systeem eenvoudiger doordat servicekosten niet meer meetellen. De eigen bijdrage gaat omhoog met vier euro.
De nieuwe regels zorgen ervoor dat er 116.000 mensen bijkomen die recht hebben op huurtoeslag (momenteel 1,5 miljoen). Zij gaan er volgens het ministerie 172 euro per maand op vooruit. Daar staat tegenover dat voor 1 miljoen huishoudens de bijdrage omlaag gaat. Dit komt vooral door de hogere eigen bijdrage.
De VTW was zeer kritisch op het oorspronkelijke voorstel en is blij met deze aanpassing.
Persbericht Rijksoverheid: Recht op huurtoeslag voor meer huurders met lage inkomens
Nieuwsbericht Aedes.nl: 'Aanpassen voorstel huurtoeslag goed nieuws voor veel huurders'
Saneringskader
Minister De Jonge heeft het besluit tot wijziging van het Besluit Toegelaten Instellingen (BTIV) in verband met de aanpassing van het saneringskader naar de Kamer gestuurd. In het besluit worden de regels in het gewijzigde saneringskader nader uitgewerkt.
"In het BTIV worden verschillende zaken en randvoorwaarden neergelegd die betrekking hebben op (de advisering door) de Adviescommissie noodzakelijke werkzaamheden toegelaten instellingen, die adviseert in de situatie dat een woningcorporatie in financiële moeilijkheden verkeert. Daarmee wordt beoogd tot een regionale oplossing te komen en een aanvraag voor saneringssteun door die woningcorporatie zoveel mogelijk te voorkomen. Beoogde inwerkingtredingsdatum van de wet en het wijzigingsbesluit is 1 juli 2023," aldus de minister.
In de Kamerbrief laat De Jonge verder weten dat er nog geen publiek geld is ingezet voor de sanering van woningcorporaties in het niet-DAEB-deel. Hij verwacht ook niet dat dat in de toekomst zal gebeuren.
Kamerbrief wijziging saneringskader
Blokverwarming
Minister Jetten ziet geen mogelijkheden om voor woningcorporaties in specifieke gevallen met een oplossing te komen als de regeling voor blokverwarming deels nadelig uitpakt. Dat laat hij weten in een schriftelijk overleg naar aanleiding van vragen van diverse fracties. Volgens de minister is het complex gebleken om bij de vormgeving van de regeling te kijken naar de verschillende soorten van energiecontracten en dat daarom is gekozen voor een forfaitair model waarbij gekeken is naar gemiddelden. "Om de onzekerheid die een herijking van het forfaitaire bedrag in de tweede helft van het jaar met zich meebrengt te verkleinen heb ik zoals hierboven reeds aangegeven besloten om een ondergrens van 50% in te bouwen," aldus Jetten.
NVM
Makelaarsvereniging NVM roept minister De Jonge met klem op om de maatregelen om de middenhuursector te reguleren herziet. "De maatregelen zijn funest voor de gehele Nederlandse woningmarkt," schrijft de NVM. "Niet alleen zijn vele Nederlanders juist van dit segment afhankelijk en kunnen we investeerders goed gebruiken voor de zo gewenste woningbouw, ook is het vrije sector huursegment van cruciaal belang voor de doorstroming."
- - -
Het politiek nieuwsoverzicht wordt door de VTW gemaakt in samenwerking met 1848.nl.