Van de voorzitter: Extra controle accountant schiet doel voorbij - column Guido van Woerkom over de OOB status

Corporaties met meer dan 5000 woningen worden strenger door de accountant gecontroleerd. Wegen de effecten op tegen de hogere kosten voor corporaties en de extra inzet van medewerkers? We vermoeden al langer van niet. Om het zeker te weten, stelden we samen met Aedes een onderzoek in, aldus VTW-voorzitter Guido van Woerkom.

In de Woningwet 2015 zijn de regels voor de controle op de financien intern en extern (door de accountant) aangescherpt. Terecht. Maar voor het ministerie van Financien was dat nog niet voldoende. Ruim 140 corporaties met meer dan 5000 woningen hebben per 1 januari 2020 de OOB-status: net als bedrijfsgenoteerde bedrijven worden de cijfers van hun organisatie nog eens extra gecontroleerd.

Intern hebben de corporaties de controle op de cijfers – en mogelijke financiële risico’s - beter op orde, zo blijkt uit het onderzoek. Dat is een mooie uitkomst. Volgens de ondervraagde accountants komt die verbetering echter vooral door regels in de Woningwet. Ook de strengere externe controle – door een onafhankelijke beoordelaar – heeft geen noemenswaardig effect. De extra regels schieten hiermee hun doel voorbij.

Al valt de extra inzet door corporatiemedewerkers mee, de accountantskosten voor de corporaties zijn door de strengere controle wél fors gestegen. Voor de ruim 140 corporaties gezamenlijk stijgen de kosten met ongeveer € 2,5 miljoen per jaar, gemiddeld zo'n € 17.500 per corporatie. Daarnaast vrezen corporaties op termijn geen accountant meer te kunnen vinden, omdat het aantal kantoren met een OOB-vergunning beperkt is.

Ons onderzoek heeft onze vermoedens bevestigd: de speciale status voor corporaties met meer dan 5000 woningen heeft de kwaliteit van de intern en externe controle niet verbeterd. We nemen onze verantwoordelijkheid  – ook als leden van de RvC en de Auditcommissie – en hebben die extra controleregels niet nodig. De extra kosten zijn bovendien onnodig. Dat geld kunnen we in deze tijd beter besteden.

De VTW pleitte in 2020 al voor een hogere ondergrens van het aantal woningen voor de OOB-status. Daar ging het ministerie van Financien indertijd niet in mee. Met de uitkomsten van het onderzoek is echter maar een conclusie mogelijk: we pleiten – samen met Aedes – voor afschaffing van de OOB-status.

Meer informatie
Standpunt VTW en Aedes: Schaf OOB status corporaties af

Onderzoek: 'Wat heeft de OOB status de woningcorporaties gebracht?' 


Terug