Nieuwsbrief 28 februari 2020

Nieuwe medewerkster: Nathalie van Vliet

Per 1 februari jl. is het VTW Bureau versterkt met Nathalie van Vliet als verenigingssecretaresse. Hieronder stelt zij zich aan u voor:

Lees verder

Toezicht met Passie: video Bart Poort, toezichthouder bij GoedWonen

In deze video vertelt Bart Poort over zijn 'Toezicht met Passie'. Ook vertelt hij hoe hij toezichthouder is geworden bij GoedWonen en waar hij de komende jaren graag aan wilt werken. Daarnaast deelt hij ook zijn ervaringen en adviezen voor collega toezichthouders én voor toekomstige toezichthouders.

Lees verder

Nieuwe handreiking: Toezicht in de praktijk II met 12 casussen

Een veel gehoorde vraag van commissarissen is wat ze nu precies wel en niet moeten, mogen of kunnen. Een juridische analyse van wetten en eigen regels kan daar vaak een antwoord op geven. Maar interessanter – en wellicht ook belangrijker – is de vraag wat verstandig is en wat wel en niet hoort. In de tweede handreiking 'Toezicht in de praktijk' komen 12 nieuwe casussen aan bod.

Lees verder

Verslag debat over tekort aan woningen (19 februari jl.): veel kritiek, weinig gedragen oplossingen

Dat sprake is van een wooncrisis, daar twijfelt niemand meer aan. Ook minister Stientje van Veldhoven geeft het op 19 februari 2020 in het debat over het tekort aan woningen onomwonden aan: we hebben in Nederland een wooncrisis. De Tweede Kamer gaat met de minister in debat, van even voor vijven tot bijna elf uur 's avonds. Oorzaken worden aangewezen en oplossingen aangedragen. In de Tweede Kamer lijkt alleen weinig consensus te zijn welke oplossingen nu het beste zijn.

Lees verder

Toezicht in de praktijk: governance in de volkshuisvesting - Casus 2: Stukken alweer te laat bij de raad... onbelangrijk detail of van wezenlijk belang?

Jan Correct is sinds een jaar commissaris bij woningcorporatie Ons Genoegen. Hij heeft een commerciële achtergrond en ervaring als bestuurder bij commerciële en maatschappelijke ondernemingen. Met veel enthousiasme is hij bij Ons Genoegen aan zijn eerste commissariaat begonnen. De inhoud van het werk spreekt hem erg aan en ook de sfeer bevalt hem. Minder te spreken is hij over de vergaderdiscipline, met name het aanleveren van informatie door de werkorganisatie.

Lees verder

Stakeholdermanagement: hoe gaan we om met veranderende belangen? Masterclass start 31 maart

Hoe zorgt u er als RvC voor dat u op goede en bewuste wijze omgaat met de betrokkenheid van stakeholders en andere belanghebbenden in de diverse fases van uw beleidsprocessen? Hoe blijft u in de veranderende maatschappij in opbouwende dialoog met elkaar? Zeker met het oog op de maatschappelijke opdracht van woningcorporaties, die een steeds belangrijkere positie inneemt in het ondernemen, is dit een onmisbare factor binnen uw Raad van Commissarissen.

Lees verder

Vacature Programmaraad VTW Academie

In de Programmaraad van de VTW Academie is een vacature ontstaan voor een VTW-lid met kennis van en ervaring met HBO en WO onderwijs. De Programmaraad evalueert bestaande opleidingen en initieert en/of beoordeelt nieuwe opleidingen van de VTW academie. Telkens wordt in de Programmaraad bekeken of er nieuwe thema's zijn, waarvoor nieuwe opleidingen ontwikkeld moeten worden. Ook monitort de Programmaraad de kwaliteit van de opleidingen. De Programmaraad komt twee keer per jaar bijeen. VTW-leden in de Programmaraad ontvangen een vacatievergoeding. 

Lees verder

Actueel: Vacatures in de RvC

Op zoek naar een nieuw commissariaat in de volkshuisvesting? Op de website van de VTW kunt u vacatures vinden. Momenteel staan vacatures op onze website voor:

Lees verder

Traineeships gezocht voor aankomende commissarissen

Komend voorjaar start een nieuwe editie van ''Leergang de aankomende commissaris'' en hiervoor worden nog geschikte traineeplaatsen gezocht. Staat uw corporatie ervoor open om een deelnemer aan deze leergang als trainee te ontvangen? Een uitgelezen kans om een frisse blik binnen te halen, om externe observaties te ontvangen en om een bijdrage te leveren aan het diversiteitsgehalte binnen RvC's. 

Lees verder